Türkiye: Седмицата на жарки преговори завърши за Путин блестящо

Türkiye: Седмицата на жарки преговори завърши за Путин блестящо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2022
  • Сподели:

Дипломатическите контакти в Пекин, Москва, Вашингтон и Киев, които светът следи отблизо през последната седмица, определено задоволяват Кремъл, пише Türkiye. Според автора на статията реакцията на западните лидери към случващото се показва, че натискът върху Русия намалява, а Москва не възнамерява да жертва интересите си за сигурност.

 

Türkiye: Седмицата на жарки преговори завърши за Путин блестящо

 

 

Може да се каже, че руският президент Владимир Путин завърши изминалата седмица с печалба и преимущество. В международните отношения изчисляването на печалбите и загубите не е възможно с класическите търговски методи!

 

Какво се случи в Пекин, Москва, Вашингтон и Киев?

 

Беше седмица на разгорещени дипломатически разговори в три от най-важните световни столици.

На първо място, в Пекин руският лидер Путин и китайският президент Си Дзинпин направиха снимка, потвърждаваща и укрепваща решимостта им да си сътрудничат и обединяват сили срещу Съединените щати (и дори НАТО).

 

В съвместното си изявление след разговорите двамата лидери потвърдиха отново, че се противопоставят на разширяването на НАТО и че идеологията на Студената война трябва да бъде изоставена. Руската страна заяви, че Тайван е част от Китай и Русия се противопоставя на неговата независимост под всякаква форма.

 

От своя страна китайската страна декларира подкрепата си за предложенията на Русия за формиране на дългосрочни, правно обвързващи гаранции за сигурност.

 

Путин изрази задоволството си по следния начин:

 

„Нашите двустранни отношения се развиват в дух на приятелство и стратегическо партньорство, те придобиха наистина безпрецедентен характер и са пример за достойни отношения, които взаимно си помагат да се развиват и същевременно се подкрепят в развитие…“

 

И така, беше обявено, че търговският оборот между Русия и Китай е надхвърлил 115 милиарда долара, беше подписано ново споразумение между страните за нефт и природен газ, а в търговията ще се използва еврото. Кога?

 

В момента, когато президентът на САЩ Байдън, за да потисне Русия икономически, оказва натиск върху Германия, за да я принуди да затвори окончателно „Северен поток 2“. Освен това, когато Китай изпитва сериозни проблеми с доставките на енергия.

 

С други думи, това е споразумение, което дава възможност на Русия да компенсира евентуалните загуби на европейския пазар с гигантския китайски пазар.

 

И защо Путин наистина да не каже: „Нашите отношения са безпрецедентни“!

 

С една дума, снимката, направена в Пекин, беше тази, която Джо Байдън изобщо не искаше да види.

 

Освен това фактът, че канцлерът Шолц повтори в Белия дом позицията на Германия, която преди това беше предадена на Вашингтон, трябва да е доста обезпокоителна за Байдън. Въпреки това американският лидер косвено (!) даде да се разбере на канцлера, че в случай на нахлуване в Украйна няма да има Северен поток 2.

 

Байдън, очевидно, вярва, че пред него все още е Германия от Студената война!

 

Сигналите от Пекин обаче говореха за съвсем различно състояние на нещата. Междувременно френският президент Макрон, въпреки че изобщо не беше приет топло в руската столица и беше ясно приет хладно, заяви, че е получил това, което е очаквал от посещението си в Москва.

 

Наистина светът никога не е виждал такова отношение от страна на Путин.

 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи крачка назад.

 

Прайс, въпреки предишните си изявления, изведнъж започна да отрича:

 

„Ние никога не сме говорили за неизбежността от нахлуване в Украйна“! 

 

Случват се някои наистина интересни неща. Като цяло тези събития би трябвало да радват Путин.

 

Русия многократно е заявявала, че не чува от САЩ — НАТО и ЕС реакция на нейните опасения в областта на националната сигурност.

 

Накрая пристигна писмен отговор от САЩ и НАТО до Русия. Ще видим какво означава това и как Русия ще реагира. Във всеки случай Русия, която в началото повиши жегата, ще настоява за формула, която включва ограничаване на разполагането на НАТО, постигане на ново споразумение за оръжейните системи и официален отказ от членството на Украйна в НАТО.

 

Събитията до момента и особено дипломатическите контакти в Пекин, Москва, Вашингтон и Киев през изминалата седмица, както и последиците от това движение, представят картина, която трябва да зарадва Путин.
Но не беше ли това очаквано?

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа