Първи сценарий при нахлуване на Украйна в Донбас

Първи сценарий при нахлуване на Украйна в Донбас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.02.2022
  • Сподели:

В самопровъзгласилите се републики на Донбас се готвят за пълномащабна офанзива на въоръжените сили на Украйна, руските власти също изразяват опасения от началото на военна операция на украинцине.

Ето първият сценарий при евентуална украинска инвазия в Донбас.

 

Първи сценарий при нахлуване на Украйна в Донбас

 

Бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР Игор Гиркин (Стрелков) счита, че хипотетично Украйна има две възможности. Изборът на един или друг сценарий зависи от целите, които украинското ръководство ще си постави.

 

„Ако целта е Руската федерация да стане мишена за пълномащабни санкции, тогава Украйна няма смисъл да започва мащабна офанзива, въпреки че това също е възможно. Те просто могат да извършват редица доста сериозни частни операции“, обясни Гиркин.

 

Сред тези стъпки бившият министър на отбраната на ДНР назовава опит за пробив до Донецк или напредване на въоръжените сили на Украйна близо до Луганск, нахлуване в Дебалцево, превземане на Докучаевск, който вече е обграден от украински войски от три страни, или офанзива към руската граница в южна посока в района на Коминтерново и Телманово.

 

„С помощта на редица подобни частни операции Украйна ще може да създаде вид на обща офанзива, за да принуди Русия да въведе войските си в действие. Веднага след като първите части на руските войски преминат границата, това ще бъде фиксирано и ще бъде невъзможно да се скрие, тъй като всичко, което ще бъде направено, ще бъде под внимателния поглед на западните партньори на Украйна.

 

Съответно Русия ще получи вълна от санкции, а Украйна ще получи още една военна помощ — около този факт вече ще се развиват по-нататъшните политически действия“, добави Гиркин.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа