Великобритания може да удари Путин и кликата му там, където най боли

Великобритания може да удари Путин и кликата му там, където най боли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

Макар САЩ и Европейският съюз да са съгласни, че Русия ще бъде изправена пред последствия при мащабна инвазия в Украйна, те все още обсъждат докъде трябва да стигнат санкциите и кога да се задействат. Тъй като преговорите във Вашингтон и Брюксел се проточват, Обединеното кралство може бързо да предприеме действия срещу неправомерно придобитото руско богатство, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.„Не мисля, че Путин ще бъде възпрян от какъвто и да било законодателен акт на Сената“, каза лидерът на Републиканската партия в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, имайки предвид затруднените преговори относно законопроекта за санкции. Сенатът е разделен по отношение на руския газопровод "Северен поток 2" и за това дали да наложи превантивни санкции. Един силен двупартиен законопроект би изпратил послание до Москва, но Макконъл е прав, че президентът Байдън вече има значителни правомощия да накаже евентуална руска агресия.

 

Въпреки че е достатъчно трудно да се постигне компромис между две политически партии, Брюксел се нуждае от консенсус от 27 държави, много от които имат по-дълбоки икономически връзки с Русия, отколкото със САЩ. Към момента Европейската комисия все още не е предоставила на държавите членки писмен план за санкции, който да разгледат. Брюксел се опита да омаловажи различията в Съюза, но не е тайна, че идеята за мащабни санкции е по-малко популярна в Западна Европа, отколкото в страните, разположени по-близо до Руската мечка.

 

Междувременно Русия продължава да трупа войски около Украйна, а американски представители смятат, че метеорологичните условия могат да улеснят пълномащабна инвазия между средата на февруари и края на март. Все още има пространство за действия от страна на Обединеното кралство, което е в уникалната позиция да може да възпре лично Владимир Путин. Средностатистическите руснаци не са спечелили много от икономическото управление на Путин, но малък кръг от руски елити станаха фантастично богати чрез корупция. Те съхраняват огромни активи и вероятно голяма част от богатството на Путин в чужбина. Лондон е предпочитаното място.

 

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс каза, че „нищо не е изключено“, когато става въпрос за конфискуване на мръсни пари. Тя въведе законодателство за разширяване на санкциите с цел обхващане на повече олигарси, свързани с Кремъл. Създаването на еквивалент на американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти, както и на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, би помогнало за защита на британската политика от разяждащо чуждо влияние.

 

Но истинският проблем е прилагането на законите. На Москва може да бъде простено, че не приема сериозно британските заплахи, предвид слабата реакция на Лондон на предишни провокации. Британската служба за прилагане на финансовите санкции, създадена през 2016 г., е наложила само шест глоби в историята си, според Financial Times. Регулаторните органи се нуждаят от повече средства, особено предвид големите суми, които олигарсите инвестират в съдебните битки.

 

САЩ и Европа имат роля тук. Администрацията на Байдън състави списък с руски елити, които ще се сблъскат със санкции, а олигарсите притежават имоти и другаде. Но Обединеното кралство е ключовият играч и Белия дом може да накара Лондон да затегне хватката. Дори при липса на нова инвазия в Украйна, няма причина тези пари да продължават да бъдат приемани, успоредно с вредното им влияние върху британската политика.

 

Една от целите на Brexit беше независимото Обединено кралство да играе по-решаваща роля на световната сцена. Докато прозорецът за дипломация относно Украйна се затваря, Лондон може да докаже готовността си да удари Путин и неговите приближени там, където най боли.

 

 

Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Станете почитател на Класа