САЩ обмислят изпращането на още войски в Източна Европа, включително и в България

САЩ обмислят изпращането на още войски в Източна Европа, включително и в България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

 

Всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме.

 

САЩ обмислят изпращането на допълнителни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО, в случай че Русия нахлуе в Украйна.

 

Това съобщава изданието "Вашингтон поуст", като се позовава на официални източници от САЩ и Европа.

 

Алиансът обмисля позициониране на групи в бойна готовност в Румъния, България, Словакия и Унгария, посочва "Вашингтон поуст", като цитира неназован дипломат на НАТО. Също според дипломата, цитиран от изданието, всякакво изпращане на военни части в тези страни ще зависи от това дали местното правителство е склонно да ги приеме.

САЩ вече изпратиха 2000 допълнителни военни предимно в Полша в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна. В петък стана ясно, че още 3000 американски военни ще бъдат изпратени в Полша, а хиляда се очаква да пристигнат в Румъния. Всичко това с цел засилване присъствието на Алианса на изток.

 

Междувременно разговорите между лидерите продължават, като американският президент Джо Байдън е заявил на руския си колега Владимир Путин, че в случай на инвазия САЩ и съюзниците ще отговорят бързо и цената за Русия ще е висока. Според Белия Дом, в едночасовия телефонен разговор, Байдън още е заявил, че Америка е готова за дипломация, но и за "други сценарии", инфомира БНР.

Официално лице от администрацията във Вашингтон описа разговора като "професионален и по същество", но лицето също посочи, че не се е стигнало до фундаментална промяна в позициите.

 

Вашингтон предупреждава, че пълномащабни военни действия на Русия в Украйна са възможни всеки един момент. Администрацията също казва, че не знае дали Путин всъщност е взел крайно решение за инвазия. Москва отрича да има намерение за нахлуване в Украйна, но това не успокоява притесненията на Запада от струпвалите се десетки хиляди руски военни по украинската граница.

Заради информациите от нарастваща опасност от Русия, Съединените щати, както и европейски държави, включително България, призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Подобен призив бе отправен и от Израел. Американското посолство в Киев нареди на по-голямата част от служителите си да напуснат страната.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа