Среща в Москва на министрите на отбраната на Русия и Англия на фона на нарастващото напрежение

Среща в Москва на министрите на отбраната на Русия и Англия на фона на нарастващото напрежение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

Първата среща от години на министрите на отбраната на Русия - Сергей Шойгу и британският му колега - Бен Уолъс, се състоя на фона на криза около Украйна, докато западните страни многократно обвиняваха Русия в предполагаем план за нахлуване в Украйна. Москва категорично отрича тези твърдения.


„Ситуацията в Европа става все по-напрегната и това в никакъв случай не е по наша вина", каза Шойгу. Той предупреди да не се заплашва Русия със санкции и призова Запада „да спре да тъпче Украйна с оръжие". Министърът изрази надежда, че срещата му с Уолъс ще се окаже съществена и ще отрази неотложните и реални заплахи, пред които е изправен светът.


„За съжаление нивото на нашето сътрудничество е близко до нулата и е на път да премине нулевия меридиан и да падне под нулата, което наистина не бих искал да се случи", добави Шойгу.


„Чух ясно от руското правителство, че нямат намерение да нахлуват в Украйна. И също чух някои от техните опасения", каза министърът на Обединеното кралство на пресконференцията в британското посолство след срещата. Той също така разкри, че в разговора му с Шойгу не е имало "абсолютно никаква глухота или слепота", които според руския външен министър Сергей Лавров белязаха преговорите с външния министър на Обединеното кралство, Лиз Трус.


Въпреки това, според Уолъс, докато дискусията е била „конструктивна и откровена, между двете страни има все още значителен път".


„Разположението на руските сили, което виждаме – над 100 000 - в Беларус, и в Украйна – очевидно дава на този размер сила способността да извършва цял набор от действия, включително нахлуване в съседна държава по всяко време", обясни той.


По време на посещението си в Русия, Уолъс също поднесе цветя на гроба на Незнайния войн и, придружен от Шойгу, посети изложба за сътрудничеството между съюзниците във Втората световна война.

Станете почитател на Класа