Централната банка на САЩ ще проведе стрес тест за „хипотетична рецесия“.

Централната банка на САЩ ще проведе стрес тест за „хипотетична рецесия“.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

Федералният резерв е на път да проведе своя годишен стрес тест на най-големите американски банки, измервайки способността им да управляват събития като спад в цените на недвижимите имоти и други активи, съчетан със скок на безработицата, като същевременно изплащат на своите акционери дивиденти за четири последователни тримесечия.


Централната банка на САЩ обяви параметрите на тестовете в четвъртък, разкривайки, че 34-те банки, които се тестват, трябва да издържат на „хипотетична рецесия", която фокусира стреса върху пазарите на търговски недвижими имоти и корпоративен дълг.


Тазгодишният стрес тест ще включва скок на безработицата от 6 на 10%, съчетан с 40% срив в цените на търговските недвижими имоти и други активи, заедно с нарастващите спредове на корпоративните облигации. Банките ще бъдат оценявани въз основа на способността им да издържат на симулираната рецесия, като същевременно изплащат четири пъти планираните дивиденти на акционерите. Предполага се, че тези, които не издържат, трябва да бъдат обременени с ограничения за дивиденти и обратно изкупуване, докато натрупат необходимия капитал, необходим за преминаване на теста.


Фед наложи подобни ограничения на 33-те най-големи банки в САЩ – всички с активи от над 100 милиарда долара – през 2020 г., забранявайки им да се ангажират с обратно изкупуване на акции и ограничаване на плащанията на дивиденти поради възприемана необходимост да запазят фискалните ресурси и да запазят способността си да дават заеми по време на кризата с Covid-19.


През същата година банките бяха подложени на втори кръг от стрес-тестове, които според съобщенията преминаха успешно.


По това време Фед сигнализира, че ще задържи лихвените проценти на текущата им почти нулева позиция за поне три години. Председателят на Фед Джером Пауъл обаче намекна миналия месец, че все пак централната банка ще повиши лихвите тази година, най-вероятно през март.


Такова повишение на лихвите може да предизвика сценарии за нестабилност на пазара, моделирани в стрес тестовете, особено при срив на цените на недвижимите имоти. Пауъл обаче настоя, че е необходимо да се контролира инфлацията, която вече предизвика най-голямото увеличение на цените на потребителските стоки от 40 години насам.

Станете почитател на Класа