САЩ с послание към Украйна

САЩ с послание към Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

Докато Белият дом призовава американците да напуснат Украйна и предупреди за възможността за руска инвазия „всеки ден", държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се обади на своя колега в Киев Дмитрий Кулеба с послание за „непоколебима" подкрепа.


„Имах продуктивни разговори с украинския външен министър относно продължаващите ни усилия да подкрепим Украйна и да възпираме Русия от по-нататъшна агресия. Нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоколебима", написа Блинкен в Туитър по време на пътуване до Австралия и Фиджи.


Повече подробности дойдоха от говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, който каза в изявление, че „Блинкен е разговарял с Кулеба, за да потвърди силната подкрепа на Съединените щати за Украйна, пред лицето на все по-остра заплаха от възможна по-нататъшна руска агресия".


„Блинкен подчерта, че всяка агресия срещу Украйна от страна на Русия ще бъде посрещната с бързи, тежки и обединени последици", добави Прайс и информира Кулеба за „глобалните усилия за насърчаване на деескалация и засилване на мерките за отбрана и възпиране срещу предполагаемите руски действия и военно натрупване близо до границата с Украйна".


„САЩ ще предоставят на Украйна както помощ за сигурността, така и засилена икономическа подкрепа", туитира Кулеба, предупреждавайки Русия, че „Украйна и нейните партньори са готови да предприемат решителни действия за защита на нашата държава".


САЩ обвиниха Русия, че подготвя „инвазия" в Украйна от края на октомври, посочвайки според тях е разположила 100 000 или повече войници. Москва нарече тези твърдения "фалшиви новини" и заяви, че присъствието на руски войски в Русия не е работа на Вашингтон.


По-рано този месец Белият дом обяви, че ще спре да използва думата „неизбежен", за да опише инвазията, което упорито не успява да се материализира повече от три месеца. В петък обаче и Блинкен, и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заявиха, че американското разузнаване е стигнало до заключението, че руснаците могат да нахлуят „всеки ден".


Съливан дори описа хипотетичното нахлуване, като призова всички американски цивилни да напуснат Украйна, докато все още могат, тъй като няма „няма изгледи за евакуация на американска военна евакуация като тази в Афганистан, ако Русия действително нахлуе".

Станете почитател на Класа