Съдия нареди на камионджиите да прекратят блокадата на границата между САЩ и Канада

Съдия нареди на камионджиите да прекратят блокадата на границата между САЩ и Канада
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

„Камионджии и други протестиращи, демонстриращи на моста между Уиндзор, Онтарио и Детройт, Мичиган, трябва да напуснат до 19 ч. местно време или да се сблъскат с арест и конфискуване на превозните им средства", съобщи Върховният съд на Онтарио в петък.


Главният съдия Джефри Моравец издаде решението след повече от четири часа виртуално изслушване по жалби от град Уиндзор и производителите на авточасти, които казаха, че блокадата, която започна в понеделник, вреди на бизнеса им.


Протестите на най-натоварения граничен пункт между САЩ и Канада, през който минава повече от една четвърт от търговията между двете страни, доведоха до спиране на трафика.


По-рано в петък Онтарио обяви извънредно положение заради блокадата, като даде на полицията широки правомощия да задържа и глобява демонстранти, които отказват да се разпръснат, като Дъг Форд обяви, че е „незаконно и наказуемо да се блокира и възпрепятства движението на стоки". Тези, които се противопоставят на заповедта, са заплашени от глоби до $100 000 и една година зад решетките.


Камиони и техни поддръжници наводниха и столицата на Канада, Отава. Протестиращите отказаха да се разпръснат сами, като поискаха искането им за премахване на задължителното ваксиниране срещу Covid19 да бъде изпълнено от премиера Джъстин Трюдо, който по-рано нарече протестиращите „крайно малцинство с неприемливи възгледи".


В петък Трюдо отново призова демонстрантите да се разпръснат, обяснявайки, че може да получат криминална регистрация и досие и да загубят лиценза си за управление на камиони.

Станете почитател на Класа