НАСА разреши 30-годишна мистерия

НАСА разреши 30-годишна мистерия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

В ново проучване изследователите на НАСА са успели да открият най-високоенергийната светлина, виждана някога на планета в нашата слънчева система, извън Земята.


Тези емисии, от постоянните полярни сияния на Юпитер и открити от рентгеновия космически телескоп NuSTAR на НАСА, биха могли да хвърлят светлина върху най-мощните полярни сияния в Слънчевата система и да разрешат дългогодишната мистерия защо космическият кораб Ulysses не е открил никакви рентгенови лъчи в годините си на работа, между 1990 и 2009 г.
Това не е първият път, когато рентгенови лъчи се наблюдават на Юпитер: както рентгеновата обсерватория на НАСА Chandra, така и XMM-Newton на Европейската космическа агенция са наблюдавали нискоенергийни рентгенови лъчи, идващи от сиянията на гигантската планета. Този път учените смятаха, че трябва да има и високоенергийни рентгенови лъчи извън това, което тези инструменти могат да открият. Затова те използваха NuSTAR, за да ги търсят.


„За планетите е доста трудно да генерират рентгенови лъчи в диапазона, в който NuSTAR ги открива", каза астрофизиците Кая Мори от Колумбийския университет. "Но Юпитер има огромно магнитно поле и се върти много бързо. Тези две характеристики означават, че магнитосферата на планетата действа като гигантски ускорител на частици и това прави възможни тези емисии с по-висока енергия."


На Юпитер, за разлика от Земята, сиянията са постоянни: това е така, защото частиците не са слънчеви, а идват от луната Йовиан Йо, най-вулканичният спътник в Слънчевата система. Той непрекъснато изхвърля серен диоксид, който незабавно се отделя чрез сложно гравитационно взаимодействие с планетата, йонизирайки и образувайки порой от плазма около газовия гигант. Частиците в този торент се изпращат по линиите на магнитното поле към полюсите.


Учените подозираха, че тези електрони на Йо могат да създадат рентгенови лъчи, дори по-мощни от полярните сияния на планетата. С наблюденията на NuSTAR изследователите потвърдиха за първи път, че електроните на Йо наистина създават високоенергийни рентгенови лъчи.


Чрез откриване на тези високоенергийни рентгенови лъчи, изследователите в това проучване може да са разрешили и една продължителна мистерия: Улисис вероятно не е открил никакви рентгенови лъчи, защото поради механизма, който произвежда тази светлина, рентгеновите лъчи стават по-слаби при по-високи енергии. По този начин, в обхвата на откриване на Улисис, се подозира, че рентгеновите лъчи на Юпитер са просто твърде слаби, за да се видят.

 

Резултатите от изследването бяха публикувани в четвъртък в списание Nature Astronomy.

Станете почитател на Класа