«Защо Лондон подкрепи чеченските сепаратисти, а е против Донбас?!»

«Защо Лондон подкрепи чеченските сепаратисти, а е против Донбас?!»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2022
  • Сподели:

На 9 февруари британският външен министър Елизабет Тръс отлетя за Москва за преговори с руския си колега Сергей Лавров. На следващия ден по време на съвместната пресконференция на британския министър бяха зададени редица въпроси от представители на медии от различни страни.

 

"Защо Лондон подкрепи чеченските сепаратисти, а е против Донбас?!"

 

Журналист от RT зададе два въпроса. Първо, той напомни на Тръс, че през 90-те години Великобритания открито е подкрепяла чеченските сепаратисти, които извършиха много терористични атаки в Русия. Освен това Лондон навремето прие лидерите на чеченските терористи на най-високо ниво, подчертавайки тяхната „легитимност“.

 

«Защо тогава Великобритания подкрепи толкова много чеченските сепаратисти, въпреки че знаеше, че те извършват терористични атаки, а сега не предоставя такава подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна?», попита журналистът.

 

«Борис Джонсън, вашият шеф, наскоро каза, че разговорът със Сергей Лавров и Владимир Путин е безсмислен – „това е мисия, обречена на провал“. Променихте ли решението си или все още сте тук, участвайки в мисия, която е обречена на провал?», веднага зададе втория си въпрос журналистът.

 

Тръс всъщност не отговори на нито един от въпросите, опитвайки се да излезе от неудобната позиция с набор от предварително уточнени и клиширани отговори.

 

«Опитвам се да предам на руското правителство, че Украйна ще се бори и това ще бъде много продължителен и дълъг конфликт. За безопасността на нашия народ и на Европа като цяло трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим войната с Украйна.

 

Ето защо съм тук. Русия и Великобритания са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Вярвам, че има по-добри начини и се надявам, че от името на Борис Джонсън мога да направя нещо в тази посока», отговори тя.

 

Журналистът не остана доволен от този отговор и за пореден път помоли британския министър да коментира зададените по-рано въпроси.

 

«Премиерът Борис Джонсън наистина е за дипломатическо споразумение в сътрудничество със съюзниците от НАТО. Ето защо днес съм в Москва, за да постигна възможно най-голям напредък и да придвижа тези преговори напред. Много ясно го казах.

 

Няма да навлизам в подробности за случилото се в миналото (като говорим за подкрепата на Лондон за чеченските бойци), ние живеем в настоящето, а в настоящето имаме Минските споразумения за Донбас, които са съгласувани и постепенно се изпълняват. Първата стъпка е да се постигне прекратяване на огъня. Русия трябва да изтегли тежките въоръжения от региона и тогава ще постигнем напредък», добави тя.

 

Няма как точно тук да не се отбележи, че Лавров скептично нарече преговорите с Тръс „разговор с глухи и неми“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа