WSJ: Зеленски счита руска инвазия в Украйна за малко вероятна

WSJ: Зеленски счита руска инвазия в Украйна за малко вероятна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски смята за малко вероятна инвазия в страната му от Русия, въпреки предупрежденията на американския му колега Джо Байдън, пише The Wall Street Journal, цитирайки американски официални лица.


Вестникът уточнява, че в неотдавнашен телефонен разговор Байдън е предупредил украинския президент, че заплахата за сигурността от Москва се е увеличила. На свой ред Зеленски обявил, че заплахата съществува от 2014 г., на което обитателят на Белия дом отговорил, че руските войски са в южната част на съседна Беларус, „което потенциално може да промени правилата на играта".


Според хора, запознати с въпроса, Зеленски все още вижда инвазията като малко вероятна и се притеснява, че ужасните публични предупреждения на Вашингтон за възможно нахлуване ще послужат за засилване на усилията на Москва да „дестабилизира" Украйна и нейната икономика.


The Wall Street Journal посочва, позовавайки се на висши украински служители, че Киев е бил особено разстроен от решението на САЩ да изтеглят семействата на дипломати и несъществен персонал от посолството си, създавайки впечатлението, че „столицата е на път да падне, както Кабул няколко месеца преди това. Ходът на Вашингтон, както и повишените оценки на риска от различни правителства за Украйна, накараха инвеститорите да изтеглят пари от страната", според изданието.


„Зеленски иска да изрази решителност и спокойствие, защото заплахата от руснаците оказва също влияние върху икономиката", каза Уилям Тейлър, бивш посланик на САЩ в Украйна при бившите президенти Джордж У. Буш и Барак Обама. „От друга страна, той трябва да демонстрира спокойствие, решимост и решителност пред Путин", добави той.


Твърденията за възможна руска инвазия в Украйна се засилват на Запад от миналия ноември, когато няколко медии излъчиха предполагаеми планове за извършване на подобна операция.


Русия от своя страна многократно отхвърля подобни обвинения като фалшиви и неоснователни. Във връзка с това говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подобни изказвания имат за цел да представят Москва като страна, която заплашва разрешаването на конфликта в украинския регион Донбас, и предупреди, че те могат да бъдат „камуфлаж" за потенциални агресивни планове на Киев., насочени към разрешаване на ситуацията със сила.


Междувременно Зеленски потвърди в края на януари, че на Запад се създава впечатлението, че „утре" ще избухне война в страната и изключи това да се случи, оплаквайки се, че създадената паника вреди на националната икономика. От своя страна министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников заяви в понеделник, че неговото ведомство не наблюдава сили, подготвени за офанзива сред руските войски, разположени близо до украинската граница.

Станете почитател на Класа