Мета: „Нямаме абсолютно никакво желание да изтегляме Facebook и Instagram от Европа“

Мета: „Нямаме абсолютно никакво желание да изтегляме Facebook и Instagram от Европа“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Компанията Meta отрече, че е отправяла каквито и да е предполагаеми заплахи към Европейския съюз за пълно прекратяване на дейността на Facebook и Instagram на континента.


„Мета изобщо не заплашва да напусне Европа", каза в изявление във вторник Маркус Райниш, вицепрезидент по европейската обществена политика на Мета. „Ние нямаме абсолютно никакво желание да се оттеглим от Европа, разбира се, че не. Но простата реалност е, че Meta, подобно на много други компании, организации и услуги, разчита на трансфер на данни между Европейския съюз и Съединените щати, за да оперира своите услуги", добави той.


Райниш увери, че „Meta настоява основните права на потребителите в ЕС да бъдат защитени и Интернет продължава да функционира така, както е замислен: без пречки, в съответствие с действащото законодателство, но без да бъде ограничен от националните граници".


Спорът възникна около изявление на компанията в годишен доклад, публикуван на 2 февруари, където се казва, че вероятно няма да може да продължи да предлага своите продукти и услуги в Европа, ако не й бъде позволено да продължи да прехвърля личните данни на потребителите на сървъри в САЩ. Междувременно европейските регулатори работят върху ново законодателство, което да регулира тази процедура.


От своя страна германският министър на икономиката Роберт Хабек и френският му колега Бруно льо Мер изразиха малка загриженост относно възможността Мета напълно да прекрати дейността на Facebook и Instagram на континента. И двамата разгледаха въпроса по време на съвместна пресконференция, предложена този понеделник в Париж.


„След като ме хакнаха, живях без Facebook и Twitter четири години: животът е фантастичен", каза Хабек.


„Със сигурност живеем много добре без Facebook и бихме живели много добре без Instagram", подкрепи го Льо Мер, като подчерта, че „дигиталните гиганти трябва да разберат, че Европейският съюз ще се противопостави на тяхната прекомерна сила, ще утвърди своя суверенитет и ще защити личните данни на своето население".

Станете почитател на Класа