Русия представи новия Страж – „гмуркащ се“ патрулен кораб с максимално въоръжение

Русия представи новия Страж – „гмуркащ се“ патрулен кораб с максимално въоръжение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Руската компания Рубин, специализирана в проектирането на подводници, представи нова модификация на своя надводен патрулен кораб с капацитет за гмуркане. Страж, както е известен, първоначално е разработен през 2021 г., като е първият кораб, създаден от компанията за чуждестранни клиенти под общото име BOSS (Border and Offshore Submersible Sentry).


"Това е най-голямата версия, с дължина около 72 метра и нормална водоизместимост около 1300 тона. Увеличаването на размера ни позволява да предложим модификация с по-голяма функционалност", казаха от компанията в сряда, като добавиха, че с по-мощна енергия корабът е способен да достигне скорост до 21 възела.


Новата версия има „максимален състав на оръжията": автоматично оръдие с малък калибър, две пускови установки за управлявани ракети и четири торпедни апарата с калибър 324 мм. „Тази конфигурация прави Страж опасен противник дори за много по-големи надводни кораби", отбелязват от компанията.


От друга страна, корабът е оборудван с радарни и хидроакустични антени, които улесняват откриването на нарушители, като позволяват целите да се локализират и корабът да се приближи скрито до тях. "Корабът може да се използва за учения на противоподводните сили и за обучение на класически екипажи на подводници. Обхватът на плаване е до 4000 мили при скорост 10 възела, която може да бъде увеличена при необходимост", се казва в изявлението. на пресата.


Компанията подчерта, че поради пандемията военните бюджети са претърпели значително намаление и следователно търсенето на многофункционални кораби се е увеличило. "Нашият отговор на това предизвикателство на времето е съчетаването на подводни и надводни свойства в проекта "Страж". Благодарение на този синтез мирновременният кораб запазва стойността си като бойна единица по време на ескалация на конфликта. Страж е разработен като персонализиран кораб, тъй като неговите модификации и възможността за промяна на характеристиките ни позволяват да предложим на клиентите кораб, който най-добре отговаря на техните нужди, условия на използване и възможности", подчерта компанията Рубин.

Станете почитател на Класа