Мечешката услуга на американския посланик

Мечешката услуга на американския посланик
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Новият посланик на САЩ в Япония Рам Емануел пристигна в Страната на изгряващото слънце на 23 януари и след десетдневна карантина той започна да се занимава с голямата политика толкова ревностно, че името му се появи в заглавията на японски, руски и световни медии. Нямайки, изглежда, необходимите познания, той с мечешка услужливост поиска незабавно да угоди на японците. И за това той първо смъмри руския посланик в Япония за „неспазване на правилата и уважение“ към чувствата на японците, участващи на 7 февруари в антируските събития около „Деня на северните територии“ с незаконни искания да се предадат на Япония Южните Курилски острови и дори всички Курилски острови до Камчатка, както и Карафуто - Южен Сахалин.

 

Емануел не е експерт по Япония, той е номинация на президента Байдън. Ето какво пишат за него в руските медии: „Потомък на имигранти от Бесарабия, евреин, Рам Емануел е бил съветник на Бил Клинтън през 1993-1998 г., след което прави успешна кариера в Конгреса, след което през 2008 г. оглавява администрацията на Барак Обама. През 2011 г. той става първият еврейски кмет на Чикаго. Преизбран за втори мандат. През май 2021 г. президентът Джо Байдън го назначава за посланик на САЩ в Япония. Новият посланик е на 62 години, има две гражданства – израелско и американско. Служил е в израелската армия”.

 

 

Журналистите отбелязват, че Рам Емануел има „суров нрав“. Според някои сведения той веднъж изпратил на един от своите конкуренти мъртва риба, принуждавайки опонента да си спомни известната сцена от филма "Кръстникът". За работа с японците подобни методи не са съвсем подходящи и Емануел ще трябва да работи върху стила на общуване с партньорите. Например да обърне повече внимание на знаците и намеците, които се използват сред представителите на японската нация, казва Александър Ленин, кореспондент на "Российская газета" в Япония.

 

Не ограничавайки се до словесна схватка с руския посланик, Емануил записа и разпространи видео със следното съдържание: „Имам нещо ясно да заявя в Деня на северните територии. Съединените щати подкрепят Япония по въпроса за суверенитета на северните острови. Нарушаването от страна на Русия на суверенитета на други държави не се ограничава само до северните острови. Има много други подобни примери."

 

В същото време Емануел говори за срещата с посланика на Украйна, състояла се в същия ден на 7 февруари: „Посланикът на Украйна не е изненадан от това, защото той самият и неговата страна пряко изпитват пренебрежението на Русия към международните правила и признатите граници." В края на видеото американският посланик постави наравно „северните територии“ (Курилите), Крим, „анексиран от Русия през 2014 г.“, и Източна Украйна, възкликвайки с патос: „Сега е напълно ясно кой е агресорът."

 

Без да прецени правилно последствията от предизвикателния демарш на техния „висш съюзник“, японското правителство побърза да благодари на Емануел. Говорейки на пресконференция, генералният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно каза: „Суверенитетът на страната ни се простира до четирите северни острова. Правителството възнамерява да упорства в преговорите, следвайки хода на решаване на териториалния проблем и сключване на мирен договор. Приветстваме думите на американския посланик, които изразяват подкрепа за съответната позиция на Япония“.

 

А на японските политици не им хрумна, че ако доскоро в Москва някои хора все още мислеха за „компромис“ с Япония относно островите, сега, когато американците се намесиха в двустранните руско-японски отношения като слон в стъкларски магазин, никой в Русия няма да намекне за "взаимно приемливо решение". Американският посланик и Държавният департамент на САЩ ускориха окончателното решение на Москва да продължи да отхвърля дори повдигането на "териториалния въпрос" от страна на японското правителство.

 

Директорът на отдела за информация и преса на руското външно министерство Мария Захарова отговори на неопитния американски посланик: „Искрено желая и съветвам американския посланик в Япония да отдели повече време за информиране на японската общественост за престъпленията на САЩ. По-специално за това как Съединените щати, използвайки ядрени оръжия, бомбардират цивилни в Япония, за престъпленията на САЩ в Хирошима и Нагасаки. За съжаление японската общественост знае много малко за ролята на Съединените щати в онези трагични за нея събития и се прави всичко, за да се затъмни участието и ролята на Съединените щати в ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Ние виждаме това. Това го виждат страните от региона, вижда го и научната общност в Япония, пред която просто се изтръгват страници от исторически книги. Говоря образно, но това е положението. Експозициите разказват за историята на този момент на трагедията, която в продължение на много десетилетия се усещаше с лъчева болест, психологическата травма на японския народ, но не разказват за това кой е извършил бомбардировките”.

 

Едва ли могат да се нарекат солидарност с изявленията на посланик Емануел и отговорите на японците, публикувани под информацията за неговия демарш в Yahoo News Japan. Представям превод на тези коментари.

 

Кор”: Съединените щати последователно подкрепят позицията на Япония по въпроса за северните територии. Друго нещо е дали САЩ искат този проблем да бъде решен и северните острови да се върнат на Япония. Честно казано, ако проблемът със северните територии бъде решен, тогава няма да има други пречки в отношенията между Япония и Русия. За САЩ е по-добре проблемът със северните територии да остане, защото тогава за Америка ще бъде по-лесно да задържат Япония на своя страна.

 

Джам”: Благодаря, разбира се, на г-н посланик, но бих искал да ви напомня, че не друг, а САЩ на Ялтенската конференция първоначално обещават да отстъпят северните територии на Съветския съюз в замяна на участието му във войната с Япония. Същите САЩ обещават да не разширяват НАТО в Източна Европа до Русия и нарушават това обещание. Колкото по-мъдро и хитро говори, толкова по-малко достоверно е правителството на САЩ. Русия е била мамена от САЩ многократно.

 

je6: Дори да бяха само двата острова от Северните територии, за окончателното им връщане не можеше да става дума, защото съществува риск там да бъде изградена американска военна ракетна база. Русия наистина няма да седне с нас на масата за преговори, докато в Япония се разполага с атомно оръжие, и ще го направи само при условие, че се откажем от американско-японския договор за сигурност и не разполагаме военни съоръжения в северните територии.

 

Том”: Основният проблем при решаването на териториалния проблем е, че докато Америка ни подкрепя по този въпрос, въпросът за възможни американски бази на островите не може да бъде решен. Но като цяло Япония наистина ли е сериозна при решаването на териториалния проблем? Как мислите?

 

Суг”: Нека Америка твърдо обещае, че няма да създава свои военни бази на северните острови. Може би след това Русия ще покаже малко повече готовност за преговори по островите.

 

Ша”: Отново ни лъжат. Те искат Япония, която няма никакви природни богатства, да споделя енергийните ресурси с Европа. А срещу очакваните загуби обещават "подкрепа". Тъжно, но е факт.

 

РБИ: В тайните споразумения от Ялта Съветският съюз е силно въвлечен във войната с Япония. Америка дори обещава ноу-хау за десантни операции, което по-късно не е необходимо. Интересно поведение на САЩ. Всъщност превземането на северните територии е съвместна американско-съветска операция.

 

РГМ: Америка просто говори. По отношение на ядрените заплахи, тя е наясно, че страните, които притежават ядрени оръжия, никога няма да влязат в самоубийствена война. Ако Русия нахлуе в Япония, САЩ няма да се бият открито за нас.

 

НОГ: Тази реч на посланика е просто изпълнение!

 

РСМ: Защо г-н посланик не подкрепя нашия суверенитет над островите Такешима и Сенкаку? (за островите се спори съответно с Южна Корея и Китай - бел. ред.)

 

 

 

Анатолий Кошкин, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа