ЕС планира да създаде нова система за реагиране при заплахи от космоса

ЕС планира да създаде нова система за реагиране при заплахи от космоса
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Европейският съюз (ЕС) иска да създаде нова система за реагиране при кризи, за да се защити от заплахи от космоса, както и да засили способностите си за предотвратяване на хибридни атаки и кибератаки, съобщава Bloomberg.

 

До края на годината ЕС ще проучи възможността за активиране на „механизми за солидарност, взаимопомощ и реакция при кризи в случай на атаки, произхождащи от космоса или заплахи за космически активи“, става ясно от проектодокумент на Европейската комисия (ЕК). 

 

Документът, който трябва да бъде представен следващата седмица, все още подлежи на промени.

 

Той очертава начините, по които изпълнителната власт на ЕС може да допринесе за така наречения Стратегически компас на блока, който очертава приоритетите в отбраната и има за цел да създаде съвместни военни сили до 2025 г. Лидерите трябва да одобрят окончателната версия на плана през март, но усилията за засилване на военния капацитет вече срещнаха съпротива на някои страни, които гледат скептично на всякакви действия, които биха могли да противоречат на компетенциите на НАТО.

 

ЕС планира да създаде нова система за реагиране при заплахи от космоса

 

Инициативата на ЕС отразява тревогата около напрежението между Русия и Запада, което подсили връзките в рамките на НАТО.  

 

Като част от плановете за отбрана, ЕК заяви, че ще разшири съществуващия механизъм за реакция при заплахи в рамките на своята система за геопозициониране „Галилей“, за да включи космическата програма на ЕС.

 

ЕС също така иска да създаде нови платформи за споделяне от разузнаването относно киберзаплахи, както и да идентифицира пропуските за справяне с хибридните заплахи и да засили инвестициите в научни изследвания в областта на отбраната, според документа. Освен това ЕК призовава европейските държави да не се ограничават взаимно да изнасят в чужбина военно оборудване и технологии, разработени в сътрудничество.

 

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа