Полша с нова военна част за борба с кибератаките

Полша с нова военна част за борба с кибератаките
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак назначи генерал за командир на новата специална военна част за борба с кибератаките, предаде БТА.

 

Задачата на формированието е защита, разузнаване и при нужда настъпателни действия в защита на въоръжените сили на страната от хакерски нападения. Командир на антихакерското подразделение ще е бригаден генерал Карол Моленда. Неговата част ще си сътрудничи тясно с Националния център за киберсигурност, създаден през 2019 г.

 

Полша с нова военна част за борба с кибератаките

 

Полски държавни органи и компании често стават обект на кибератаки. Миналата години в интернет изтекоха имейли от личната поща на Михал Дворчик, шефът на премиерската канцелария, представяйки някои министри и техни решения в негативна светлина. Дворчик твърдеше, че имейлите не са автентични, но обстоятелствата сочат, че поне няколко от тях са истински.

 

Освен това миналата година канадски експерти доказаха, че един полски сенатор, един адвокат и един прокурор - и тримата критични към властта - са били подслушвани чрез шпионския софтуер "Пегас".

Станете почитател на Класа