Аналитик: Разузнаването е задача на американската ПРО в Европа

Аналитик: Разузнаването е задача на американската ПРО в Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Американските бази за противоракетна отбрана в Полша и Румъния са необходими не само за защита срещу ракетни удари, но и за разузнаване. Това мнение сподели анализаторът на Defence.24 Яцек Раубо в интервю за Polska Times.

 

Аналитик: Разузнаването е задача на американската ПРО в Европа

 

Той коментира предложението на американците да се разреши руска инспекция на американските бази в полското Редзиково и румънското Девеселу. Раубо счита, че разполагането на високотехнологични оръжия на източния фланг на НАТО е «най-лошият сценарий» за Москва.

 

„Компонентите на системата за противоракетна отбрана са важни в контекста на потенциала на американското разузнаване в Европа“, сподели експертът своето виждане за ситуацията.

 

Според него важни са системите за проследяване и анализ на данни, а не само способността за прихващане на вражески ракети.

 

Вашингтон покани Русия да обсъдят възможността за инспекция на базите за крилати ракети на НАТО в Румъния и Полша. Отбелязва се, че това ще стане възможно в случай на подобни стъпки от Москва.

 

Става дума за многоцелевите крилати ракети «Томахоук». Съединените щати са готови да дадат възможност на отсрещната страна да се увери, че тези ракети няма да бъдат разположени в бази на НАТО в Румъния и Полша. Според американската страна в отговор на подобно предложение Русия трябва да предостави подобна информация за определени военни бази на нейна територия.

 

По-рано румънското радио съобщи, че САЩ и Румъния са предложили на Русия да се извършат взаимни проверки за разполагането на балистични ракети.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа