Как три самолетоносача на НАТО «попаднаха в капан» в Средиземно море

Как три самолетоносача на НАТО «попаднаха в капан» в Средиземно море
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2022
  • Сподели:

Какво могат да направят руските кораби на НАТО? Достатъчно много.

 

Как три самолетоносача на НАТО "попаднаха в капан" в Средиземно море, 2 част

 

Огромно предимство е способността да се действа от разстояние чрез палубната авиация.

Въпреки това, Средиземно море е просто „голяма локва“, както казват военните специалисти, в която няма много пространство за бягство. Базовият обсег на противокорабните ракети «Вулкан» е 700 километра, а на крайцерите «Москва» и «Маршал Устинов» след модернизация са 1000 километра. Разположен в Адриатическо море, «Хари Труман» всъщност се озова в капан и ако се опита да вземе активно участие във военните действия в Източна Украйна, може да бъде потопен.

 

Възможно е руските крайцери дори да успеят да потопят както френските, така и италианските самолетоносачи, ако решат да се намесят.

 

Но нека бъдем реалисти. След това всички руски кораби в Средиземно море неизбежно ще бъдат унищожени, предвид широките авиационни възможности на НАТО в региона (просто няма да има достатъчно зенитни ракети за всички), но подобна размяна на удари без съмнение ще се окаже неприемлив за НАТО.

 

Готови ли са Вашингтон и Брюксел да унищожат няколко не толкова нови крайцера и БПК, построени от Съветския съюз, губейки от 1 до 3 самолетоносача?

 

Съмнявам се.

 

Очевидно е, че Пентагонът няма да одобри подобна ситуация и затова англосаксонците в техния йезуитски стил започнаха да „разкъсват“ руските сили.

 

И така, по странно съвпадение, на 7 февруари, Япония отбеляза деня на така наречените „северни територии“, руските Курилски острови. Посланикът на САЩ в Страната на изгряващото слънце Рам Емануел направи важно изявление:

 

«На този ден, 7 февруари, когато Япония празнува Деня на Северните територии, искам да бъда много ясен – Съединените щати са с Япония по въпроса за Северните територии. САЩ признават японския суверенитет над четирите спорни острова от 50-те години на миналия век».

 

 

 

 

Тоест всъщност американците подтикват съюзниците си да мислят сериозно за прехода от разговори към действия по въпроса за Курилите.

 

Сега, когато Русия и НАТО са на ръба на пряк конфликт, всички боеспособни части на Източен военен окръг на Русия са разположени до украинската граница, а флагманът на Тихоокеанския флот е в Средиземно море, ситуацията се развива изключително добре за Япония.

 

Като минимум Русия трябва да очаква мащабни военни учения на Морските сили за самоотбрана. Министерството на отбраната на Руската федерация ще трябва да отговори на това, като експедитивно върне крайцера „Варяг“ и БПК „Адмирал Трибуц“ обратно в KTOФ, отслабвайки ударния потенциал в Източното Средиземноморие.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа