Съд нареди на американските военни да платят 230 милиона долара на жертвите на масова стрелба

Съд нареди на американските военни да платят 230 милиона долара на жертвите на масова стрелба
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.02.2022
  • Сподели:

Съдия нареди на американската армия да плати повече от 230 милиона долара на оцелелите и членове на семействата на загиналите при масова стрелба през 2017 г. в Тексас, при която бивш член на ВВС отне живота на 26 души. Инцидентът се превърна в най-смъртоносната масова стрелба в историята на щата.


В решение от понеделник американският окръжен съдия Ксавие Родригес каза, че правителството трябва да изплати сумата заради провала си да докладва предишни обвинения за домашно насилие срещу бившия летец Девин Патрик Кели, добавяйки, че това му е позволило да продължи да купува огнестрелно оръжие и да извърши смъртоносната стрелба в Първата баптистка църква на Съдърланд Спрингс през ноември 2017 г., без да е съобщен в базата данни за насилници.


„Загубите и болката, които тези семейства са преживели, са неизмерими", каза Родригес в решението, обвинявайки правителството, че се опитва да „прикрие отговорността си".


Същият съдия по-рано през юли постанови, че военновъздушните сили са 60% отговорни за стрелбата, а Кели - само 40%, като се твърди, че обслужващият клон не е въвел обвинението на мъжа в базата данни, която се използва за проверки на историята на купувачи на огнестрелно оръжие, а така е можело да му попречи да купи оръжие.


Военните документи показват, че Кели е бил осъден от военен съд за домашно насилие – включително нанасяне на удар и задушаване на съпругата му, както и малтретиране на доведения му син, използвайки „сила, която може да доведе до смърт или тежка телесна повреда" – за което той се признал за виновен през 2012 г. По-късно той е приет в заведение за психично здраве в Ню Мексико и за кратко избягал, преди да бъде окончателно заловен и осъден, като в крайна сметка бил освободен от армията през 2014 г.


Кели уби 26 души и рани други 22 при стрелбата по време на неделна църковна служба в град извън Сан Антонио, Тексас. След полицейско преследване по-късно той се самоуби.


Докладът на главния инспектор на Министерството на отбраната от 2018 г. заключава, че ВВС са пропуснали не по-малко от шест отделни възможности да предупредят властите за историята от насилието на Кели, признавайки, че „провалите на военните са имали драстични последици и не е трябвало да се случват".

Станете почитател на Класа