"Руското превъзходство е съвсем очевидно": кой доставя оръжия на Украйна?

"Руското превъзходство е съвсем очевидно": кой доставя оръжия на Украйна?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2022
  • Сподели:

"Само две седмици остават до предполагаемата дата на руската инвазия, а дотогава украинската армия не може да бъде въоръжена така, че да е равностойна на руската", казва експерт.

Но кой все пак доставя оръжия на Украйна?

 

 

 

Най-големият доставчик на оръжие за Украйна са САЩ - с огромна преднина пред всички останали. Докато Барак Обама беше президент, все още действаха някои ограничения за износа: позволени бяха само доставките на т.нар. несмъртоносни оръжия - тоест, оръжия, които вадят от строя противниковите бойци, но без да ги убиват.

 

Кой и как оказва военна помощ на Украйна

 

При Доналд Тръмп настъпи промяна: от 2018 година САЩ доставят и противотанкови ракети, както и съответните стрелкови установки. И то в значителен обем - несравнимо по-голям от този на доставките от останалите държави в НАТО.

 

Украински войници

 

Великобритания оказва помощ най-вече за изграждането на украинските военноморски сили. А в рамките на ЕС Полша е държавата, от която пристига най-голямата военна помощ за Украйна. Това може да се обясни с общото минало на двете страни: и двете са били част от Варшавския договор, а военното сътрудничество от онези години оказва влияние и до днес, твърди военният експерт Густав Гресел. Според него полският принос е бил много важен за украинската армия, тъй като благодарение на него старите оръжия от съветско време са били модернизирани.

 

Украински войници

 

Гресел следи от години развитието на армиите в Източна Европа. Той е убеден, че последните доставки на оръжия за Украйна няма да променят съотношението на силите и да разклатят руското превъзходство.

Станете почитател на Класа