Конфликтът с Русия: "Германия подвива опашка, когато ножът опре до кокала"

Конфликтът с Русия: "Германия подвива опашка, когато ножът опре до кокала"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.02.2022
  • Сподели:

Германия подвива опашка, когато ножът опре до кокала. И доставя на Украйна каски вместо оръжие. Експертите в САЩ се надпреварват да отправят такива обвинения. Успя ли да ги обори

канцлерът Шолц при срещата си с Байдън?

 

 

 

Край на газопровода Северен поток-2? "Обещавам Ви, че ще сме в състояние да го направим", предупреди американският президент Джо Байдън - в случай, че Русия отново наруши границата на Украйна. Така говори една велика сила, която твърдо разчита на партньорите си. Защото край на Северен поток-2 трябва да сложи не друг, а Германия. Страната, до която достига руската тръба.

 

Може ли да се разчита на Германия?

 

Поне видимо германският канцлер не възразява на американския президент. Но май това е всичко. Защото Шолц тъй и не успява да заговори сам и директно за Северен поток-2. Вместо това се крие зад неясни формулировки, които вече са добре познати от двумесечното му управление. Например, че ако Русия нападне Украйна, всички опции „ще бъдат на масата". И че Русия щяла „да плати много висока цена". Към това Шолц добавя и дифузната заплаха, че можело да се случи „много повече", отколкото Русия навярно очаквала. Но във Вашингтон всички тези формулировки звучат доста неубедително.

 

Олаф Шолц и Джо Байдън в Белия дом

 

С първото си посещение в САЩ германският канцлер явно искаше да сложи край на подмятанията, че вече два месеца остава почти невидим, че седмици наред не е казал почти нищо съществено. Но вместо да се представи като истински европейски лидер, на когото американските партньори винаги могат да разчитат, на пресконференцията във Вашингтон Шолц отново остана незабележим.

 

Шолц и Байдън по време на пресконференцията

 

 

Преди пристигането му на посещение в САЩ американците си задаваха най-вече този въпрос: „Може ли да се разчита на Шолц?". Тъкмо по тази причина президентът Байдън насърчително го обсипа с уверенията, че „без никакво съмнение" на Германия и на канцлера Шолц можело „абсолютно да се разчита". Но това едва ли ще помогне да се сдържи американската критика срещу Шолц.

 

Канцлерът навярно трябваше да каже нещо от типа: „Германия гарантира ценностите, които ние в Европа споделяме с Америка". Вярно, че той никак не си пада по патетичните слова, това се знае, но един добър гост носи в багажа си именно такива уверения.

 

И беше много важно да ги каже. Защото вече от седмици през сутрешните блокове и вечерните телевизионни програми в САЩ един подир друг се изреждат политически експерти, които твърдят, че Германия си подвива опашката, когато ножът опре до кокала. И че вместо оръжие доставя на Украйна каски и полева болница.

 

Да, добре известно е, че Шолц - както, впрочем, и мнозинството германци - иска да подсигури мира в Европа по дипломатически път. САЩ обаче изобщо не се свенят, когато се наложи да установяват мир и с военни средства.

 

Казано в обобщение: Шолц говори на един дипломатически език, който трудно може да се преведе на „американски", камо ли пък на езика на доминацията, с който си служат редица американски конгресмени. Президентът Байдън също усеща този натиск откъм Конгреса, докато Шолц в това време се чуди какво да прави с действията на предпоследния германски канцлер, неговия съпартиец Герхард Шрьодер, избран току-що в Надзорния съвет на руския гигант „Газпром", който всъщност постави началото на проекта „Северен поток".

 

Меркел навярно щеше да постъпи другояче

 

А има и още нещо много важно. Докато Шолц разговаря с Байдън във Вашингтон, в Москва пред камерите застават президентите на Франция и Русия Макрон и Путин. Стопанинът на Кремъл дори оповестява, че след няколко дни двамата отново ще си говорят по телефона. Така в крайна сметка може да се окаже, че всички пътища към решаването на най-сериозния сблъсък с Русия след края на Студената война минават всъщност през Париж. Ангела Меркел навярно щеше да постъпи другояче.

Станете почитател на Класа