Yle: Мирът в Европа се оказа в ръцете на Путин

Yle: Мирът в Европа се оказа в ръцете на Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.02.2022
  • Сподели:

Финландският президент Саули Нийнистьо поддържа по-близък контакт с Путин от много други западни лидери, пише Yle. Авторът на статията е убеден, че сега мнението на Ниинистьо е от особен интерес, тъй като той регулярно общува с руския лидер от почти десетилетие и директно отговаря на въпроси за него.

 

Yle: Мирът в Европа се оказа в ръцете на Путин

 

Руският президент Владимир Путин говори много по телефона през последните седмици. В началото на годината той вече успя да се обади на лидерите на Куба, Армения, Венецуела, Никарагуа, Азербайджан, Пакистан, Израел, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Беларус и Турция.

 

Путин води телефонни разговори почти всеки ден, въпреки че събеседниците му са преди всичко лидерите на бившите съветски републики и лидерите на повече или по-малко авторитарните страни от Латинска Америка.

 

Лидерите на две страни от ЕС също бяха сред събеседниците на Путин през януари. С Еманюел Макрон, президент на Франция, Путин разговаря на 28 януари. Путин разговаря и с президента на Финландия.

 

Саули Нийнистьо е един от малкото лидери в западния лагер, който поддържа редовен диалог с Путин. Той разговаря с Путин на 14 декември и на 21 януари.


Нийнистьо е президент на Финландия от почти десет години. Малко западни лидери поддържат контакт с Путин толкова дълго време.

 

„Действията му са широко обсъждани в Германия“, написа Die Zeit в дълго интервю миналата седмица.

 

Нийнистьо беше в светлината на прожекторите, защото истински гигант напусна външната политика на Европа. Ангела Меркел, която ръководеше Германия в продължение на 16 години, се оттегли от политиката в края на 2021 г.

 

„Много европейски лидери се опитват да запълнят вакуума, останал след напускането на Меркел, но те не вдъхват доверие. Нийнистьо вдъхва това доверие“, казват експерти.

 

Подобно на Нийнистьо, Меркел бе един от малкото европейски лидери, които поддържат връзка с Путин и се срещаха редовно с него през годините.

 

Президентите на балтийските страни или на Полша не поддържат отношения с Путин по този начин. Ръководството на Швеция не се обажда на Путин.

 

Приемникът на Меркел, новият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц, все още не се е срещал с Путин като федерален канцлер. В сегашната напрегната атмосфера не можа да се организира дори опознавателно посещение в Москва. Шолц и Путин са разговаряли веднъж по телефона.

 

Известният германски експерт по Русия, журналистът Михаел Туман казва, че ако страните не се познават добре, телефонната дипломация ще заприлича на свирене на пиано със зимни спортни ръкавици. Меркел от своя страна говори свободно руски и се научи да поддържа диалог дори по време на криза.

 

Саули Нийнистьо каза, че Путин е боец.

 

Боец, на който, ако е необходимо, трябва да се отговори остро. Според Нийнистьо Путин все пак уважава събеседника – в случай, че събеседникът го уважава.

 

Според експерти, устойчивостта на Европа се крепи само на неутралитета на Швеция и Финландия.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа