Newsweek: Америка извършва стратегическа грешка

Newsweek: Америка извършва стратегическа грешка
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.02.2022
  • Сподели:

Проучванията показват, че само 15% от американците искат САЩ да изпратят войниците си в Украйна. В същото време нищо не унищожава авторитета на Америка толкова, колкото обещанието да се притече на помощ на държави, които всъщност не сме готови да защитим, подчертава експертът.

 

Newsweek: Америка извършва стратегическа грешка

 

Понастоящем военната истерия около Украйна се подклажда активно само от лобито на отбранителната промишленост, конгресмени, които са нейни клиенти, както и някои мозъчни тръстове. Повечето от най-консервативните американски конгресмени са категорично против това. И само най-лековерните избиратели наистина вярват на това, което им съобщават ястребите. Скорошното допитване показа, че само 15% от американците биха искали Съединените щати да изпратят войниците си в Украйна.

 

Междувременно много известни консервативни водещи, включително Тъкър Карлсън и Лора Инграхам, обясняват на публиката си защо Русия се чувства застрашена от разширяването на НАТО и защо Русия с право е заинтересована да има приятелски настроено правителство в Украйна.

 

Интервенциите на НАТО в Косово и Либия ясно показаха на Русия, че алиансът може да играе нещо повече от отбранителна роля.

 

Украйна е корумпирана квазидемократична държава, в която нямаме стратегически интереси.

 

Тя обаче представлява очевиден стратегически приоритет за Русия, с която има тесни културни, исторически, етнически и езикови връзки. (Украйна наистина е била част от Руската империя в продължение на няколко века.) И Русия е наясно, че правителството на САЩ изигра основна роля в свалянето на проруското правителство на Украйна през Оранжевата революция през 2004 г.

 

Ние трябва да разберем стратегическите приоритети на нашия противник, за да се съобразим с техните законни цели и опасения, без да жертваме собствените си интереси. Именно това – а не истеричният тормоз над Русия – е крайъгълният камък на ефективната дипломация.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа