САЩ са предупредили Украйна за възможна руска инвазия през февруари

САЩ са предупредили Украйна за възможна руска инвазия през февруари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил украинския президент Володимир Зеленски, че има „явна възможност" Русия да предприеме военни действия спрямо Украйна през февруари, съобщи Белият дом.

 

Байдън и Зеленски обсъдиха кризата в телефонен разговор вчера.

 

„Президентът Байдън каза, че има явна възможност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари", заяви Емили Хорн, говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ, предава AP, цитирана от БТА. „Казвал е това публично и предупреждаваме за това от месеци", добави тя.

 

В разговора си със Зеленски американският президент е потвърдил готовността на Вашингтон да отговори решително, в случай че Русия нахлуе в Украйна, информира още Белият дом. 

 

Байдън е казал на Зеленски също, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за икономиката на Украйна, която е под натиск в резултат на струпването на руски войски. Преди това Зеленски написа в Twitter, че с Байдън са се договорили за „съвместни действия в бъдеще" и са обсъдили възможностите за финансова подкрепа. от струпването на руски войски на границата с Украйна", съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

 

Напрежението през последните седмици расте, като САЩ и съюзници от НАТО изразиха безпокойство, че струпването на около 100 хиляди руски военни край Украйна е знак, че Москва планира да нахлуе в своята съседка. Русия отрича да има подобни намерения.

 

Кремъл заяви същевременно вчера, че не вижда големи основания за оптимизъм за разрешаване на кризата, след като Вашингтон тази седмица отново отхвърли основните искания на Русия.

 

Според Кремъл има възможност за продължаване на диалога със САЩ, но изглежда ясно, че основните искания на Русия в областта на сигурността не са били взети предвид.

 

Описвайки напрежението в Европа като напомнящо за Студената война, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на Москва ще й е необходимо време, за да разгледа отговора на САЩ на мащабните искания на Русия в областта на сигурността.

 

Той заяви, че е в интерес както на Москва, така и на Вашингтон диалогът да продължи, макар че според него забележките от страна на САЩ и НАТО, че основните искания на Русия са неприемливи, не оставят много място за оптимизъм, предаде Ройтерс.

 

На този фон група от петима сенатори демократи и петима сенатори републиканци работят по изготвянето на законопроектът, който да увеличи съществено размера на американската военна помощ за Украйна. Източник, запознат с преговорите, съобщи за Ройтерс, че сенаторите бележат напредък по текста, като целта им е проектът да мине през Сената още следващата седмица. За да бъде одобрен, ще е нужно да бъде гласуван и в Камарата на представителите и да получи подпис от президента. Все още обаче има някои различия между сенаторите, сред които дали да бъдат наложени санкции спрямо газопровода "Северен поток 2", посочва агенцията.

 

Междувременно Съединените щати са поискали Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание в понеделник за обсъждане на "заплахата за международния мир и сигурността, произтичаща

 

резидентът на САЩ Джо Байдън е потвърдил в телефонен разговор вчера с украинския президент Володимир Зеленски готовността на Вашингтон да отговори решително, в случай че Русия нахлуе в Украйна, информира Белият дом.
Байдън е казал на Зеленски също, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за икономиката на Украйна, която е под натиск в резултат на струпването на руски войски.

 

Междувременно Пентагонът съобщи, че струпването на руски военни на границата с Украйна е продължило и през последното денонощие, предаде DPA. Продължаваме да наблюдаваме, включително през последните 24 часа, струпването на още бойни сили, разположени от руснаците, отново, в западната част на тяхната страна и в Беларус, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той добави, че в Украйна ще бъде изпратена допълнителна военна помощ, която би следвало да пристигне в "сравнително кратък срок".

 

 

Станете почитател на Класа