Русия разкрива военни планове в Куба и в Латинска Америка

Русия разкрива военни планове в Куба и в Латинска Америка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин се е договорил с лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа да развиват партньорства в редица области, включително засилване на военното сътрудничество, съобщи външният министър Сергей Лавров.


В изказване пред Думата – руския парламент – Лавров съобщи, че Путин наскоро е разговарял с лидерите на трите централноамерикански държави и че те са се договорили да работят заедно за укрепване на стратегическото си сътрудничество.


„Президентът Путин проведе наскоро телефонни разговори с колегите си от тези три правителства, с които сме много близки и приятелски настроени, и те се договориха да потърсят по-нататъшни начини за задълбочаване на нашето стратегическо партньорство във всички области без изключения. Русия вече има близки отношения с тези страни в много сфери, включително военната и военно-техническата", каза Лавров.


Запитан за перспективите за засилване на военното сътрудничество с трите държави, Лавров отговори „В близко бъдеще разчитаме на редовни заседания на съответните комисии".


По-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Москва, Сергей Рябков, беше попитан за възможността за изпращане на войски в Латинска Америка и той отказа да изключи тази възможност. „В американския стил е да има няколко възможности за външната и военната си политика. Това е крайъгълният камък на мощното влияние на тази страна в свет", каза той.


„Президентът на Русия говори многократно по въпроса какви биха могли да бъдат мерките, например с участието на руския флот, ако нещата се насочат към провокиране на Русия и допълнително увеличаване на военния натиск върху нас от страна на САЩ. Ние не искаме това. Дипломатите трябва да постигнат споразумение", продължи той.


Съветникът по националната сигурност на Съединените щати, Джейк Съливан, отговори, като отбеляза, че руската военна активност в Латинска Америка не е била предмет на дискусия на последните разговори по сигурността, но каза, че „САЩ ще действат решително, ако това се случи".


Лидерите на Русия и САЩ напоследък водят преговори, за да се опитат да деескалират ситуацията около Украйна, като Вашингтон обвини Москва, че планира нахлуване. Кремъл отрече да има някакви агресивни намерения и поиска писмени гаранции, че воденият от САЩ военен блок НАТО няма да се разшири в Украйна или Грузия, две държави, които споделят граници с Русия.

Станете почитател на Класа