Дания премахва последните ограничения за Covid-19

Дания премахва последните ограничения за Covid-19
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Дания обяви, че ще премахне почти всички ограничения за Covid-19, тъй като вече не счита вируса за „социално критично заболяване", почти две години след началото на глобалната пандемия.


„Тази вечер можем да вдигнем рамене и да намерим усмивката отново. Имаме невероятно добри новини, вече можем да премахнем последните ограничения за коронавирус в Дания", каза премиерът Мете Фредериксен в сряда, разкривайки, че по-голямата част от ограниченията ще бъдат премахнати до 1 февруари. Единствената мярка, която ще остане в сила за в момента е изискването да се направи тест за Covid-19, преди да се влезе в Дания от чужбина.


Фредериксен отбеляза, че „макар да изглежда странно и парадоксално, че ограниченията ще бъдат премахнати, докато Дания изпитва най-високите си нива на заразяване досега", тя посочи спада в броя на пациентите в интензивно лечение, като приписа прекъсването на връзката между броя на хоспитализациите и броя на инфекциите на широко разпространената ваксинация срещу Covid-19.


Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике заяви „Има разминаване между инфекциите и пациентите в интензивно лечение и това се дължи главно на голямата привързаност сред датчаните към реваксинацията. Ето причината да е безопасно и правилно това да се направи сега. Covid-19 вече няма да се счита за „социално критично заболяване" от 1 февруари", заяви той.


Според Световната здравна организация (СЗО) Дания е регистрирала 3635 смъртни случая от началото на пандемията и близо 1,5 милиона случая на заразяване. Огромен брой случаи са регистрирани само през последните два месеца. Смъртните случаи в страната обаче достигнаха своя пик през декември 2020 г. Около 80% от датчаните са ваксинирани с две дози ваксина Covid-19, докато половината от населението вече е получило бустерна доза.

Станете почитател на Класа