Операторът на газопровода "Северен поток 2" регистрира дъщерно дружество в Германия

Операторът на газопровода "Северен поток 2" регистрира дъщерно дружество в Германия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Nord Stream 2 AG, операторът на газопровода Nord Stream 2, обяви в сряда, че е създал дъщерно дружество в Германия, което отговаря на изискванията за сертифициране на Федералната мрежова агенция на страната.


„Компанията Gas for Europe GmbH ще експлоатира 54-километровия участък от газопровода в германските териториални води и сухоземните съоръжения в община Любмин като независим оператор на транспортната система съгласно немския Закон за енергийно управление", се казва в съобщението.


От своя страна Федералната мрежова агенция заяви, че към момента не може да предскаже кога процедурата по сертифициране може да бъде възобновена, като добави, че процесът ще остане спрян, докато активите и средствата не бъдат прехвърлени на новото германско дъщерно дружество. на Nord Stream 2 AG и агенцията проверява документацията.


През ноември германският регулатор временно спря процедурата по сертифициране на базираната в Швейцария Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода.


„След задълбочена проверка на документите Федералната мрежова агенция заключи, че сертифицирането на оператор на газопровода „Северен поток 2" може да бъде взето предвид само ако операторът е законно организиран съгласно германското законодателство", отбелязват от агенцията.


През декември ръководителят на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер обяви, че вторият тръбопровод на "Северен поток 2" вече е напълнен с газ и газопроводът е готов за експлоатация.


"Северен поток 2" има капацитет да транспортира 55 000 милиона кубически метра газ годишно и е най-дългият газопровод, който минава под морето в света, с дължина 1234 километра.

Станете почитател на Класа