В Мексико под катедрала откриха сложна хидравлична система от 16-ти век

В Мексико под катедрала откриха сложна хидравлична система от 16-ти век
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико откриха сложна хидравлична система от 16-ти век, която е оставала скрита повече от 400 години в подземията на катедралата Сан Бернардино де Сиена, кметство Сочимилко, в южната част на столицата на щата.


Системата е открита по време на разкопки, извършени през 2021 г. във втория двор на храма, където са идентифицирани пет метра акведукт с ширина 43 сантиметра и дълбочина метър и половина, с няколко канала за регулиране на нивото на водата, както и покритие от мазилка.


При разкопките в аркадата на църквата са открити и други канали, някои от които по-тесни, датирани от по-късен период. Подове от плочки и резервоар за вода са открити успоредно на периметърната стена.


Въпреки че системата е издигната през ранния колониален период, тя запазва строителство без арки, широко използвано в мексиканските централни планини през предиспанските времена. „Това е хидравлична работа от 16-ти век, която е адаптирана с денивелации за напояване на центъра на терена, която е била разширена чрез по-малки канали и елементи като водния резервоар през следващите 17-ти и 18-ти век," обясняват експертите.


От друга страна, резултатите от анализа на стратиграфските последователности разкриват, че катедралата Сан Бернардино Сиена е построена в район с признаци на населяване от поне 2600 години, така че е възможно един от храмовете да бъде намерен там.


Тези открития, посочват учените, хвърлят нова светлина за разбирането на сложните процеси на социално и териториално пренареждане, които древните жители на района са преживели през втората половина на 16-ти век, когато голяма част от населението му е било намалено.

Станете почитател на Класа