Лъжите на Джонсън

Лъжите на Джонсън
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Борис Джонсън пак се опитва да излезе сух от водата. Аферите с градински партита, скандалната евакуация на кучета и котки от Афганистан и многобройни лъжи от миналото поставят под въпрос морала

на британския премиер.

 

 

 

Аферата "Партигейт" продължава да създава ядове на британския премиер Борис Джонсън. И това съвсем не е първият му опит да загърбя истината. Става дума за хладилници, специално поръчани за партита на „Даунинг стрийт“, за куфар с алкохол, доставен в правителствената резиденция, както и за едно градинско парти, което премиерът отказва да нарича с това име. Никой не му бил казал, че подобни неща нарушават правилата. Джонсън забравя обаче, че в изпратената от негов секретар покана се казвало дословно: „Нека преживеем една прекрасна вечер насред локдауна“.

 

Склонността на Джонсън да лъже пролича и в дебатите за Брекзита

 

Бившият съветник на британския премиер Доминик Къмингс твърди, че е обърнал внимание на министър-председателя за това, че градинското парти е в нарушение на противоепидемичните мерки. Но по всичко личи, че Джонсън и този път ще успее да излезе сух от водата, още повече, че много от съпартийците му също си заварят очите.

 

В разгара на скандала с партитата на „Даунинг стрийт“ стана ясно, че и преди премиерът невинаги се е придържал към истината. Проблемът дори е много по-дълбок от сегашния срамен дебат около хладилниците и танцовите забави до ранни зори, провеждани точно в момент, когато всички останали са били длъжни да спазват ограниченията.

 

Борис Джонсън

 

През 2016 година, преди референдума за Брекзит, един червен автобус кръстосваше цялата страна. Надписът върху него твърдеше, всяка седмица Великобритания внася по 350 милиона лири в бюджета на ЕС, вместо тези пари да се използват за здравеопазването на британците. Тогава Джонсън лично се ангажира с тази кампания, а по-късно беше принуден да признае пред репортер, че след приспадането на отстъпките и субсидиите от Брюксел вноската на Лондон всъщност е значително по-ниска - само 160 милиона лири.

 

Джонсън е одобрявал евакуирането на кучета и котки от Афганистан?

 

Още едно обвинение в лъжа се появи тези дни, а случаят е направо куриозен: през август 2021, когато стана ясно, че талибаните в Афганистан се връщат на власт, британските кралски военновъздушни сили участваха в евакуацията на цивилни граждани и местни сътрудници на посолството. Сред тях е бил и един бивш британски военнослужещ с множество кучета и котки. След като напуснал армията мъжът се грижел за бездомни улични животни.

 

Случаят предизвика огромен скандал, защото вместо да бъдат спасени максимален брой застрашени хора, британците явно са евакуирали дори кучета и котки.

 

През декември миналата година Джонсън категорично отрече да е правил това, наричайки обвинението „пълна глупост“. Междувременно обаче беше доказано, че премиерът лично е дал одобрението си за акцията.

 

"Началото на тирания"

 

Става ясно, че правителството се поставя над законите и нормите за поведение, изопачава истината и изкривява фактите. И това се превръща в система, която си е поставила за цел да задържи властта, но с това разрушава политическата култура и подрива държавата, както пише в книгата си „Атака срещу истината“ британският журналист Питър Оборн.

 

Юристи съзират и друга опасна тенденция: правителството прави опити да подчини съдебната власт. Юристката Ели Къмбо смята, че се подкопава един от основните принципи на демокрацията, според който правителството е длъжно да носи отговорност за действията си също както всеки гражданин на страната. „Това е началото на тирания“, предупреждава тя.

 

Станете почитател на Класа