Стево Пендаровски: До месец отивам в България, с Радев ще дадем своя принос за решаване на спора

Стево Пендаровски: До месец отивам в България, с Радев ще дадем своя принос за решаване на спора
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

Имаме две нови правителства, двама нови премиери, които не идват от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, има и нова методология – нови работни групи, комисии, изтъкна президентът на РСМ

 

 

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски обяви, че ще бъде на официално посещение в България след не повече от месец. Визитата се договаря с българския държавен глава Румен Радев, като целта е двамата да дадат положителен принос за преодоляването на спора между двете страни, пишат македонските медии.


На кръгла маса в Скопие, посветена на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, македонският президент повтори, че началото на новата фаза на двустранните отношения с България е страхотно, "но все още сме далеч от по-дълбоко вникване в процеса на решаване на проблема и евентуалното му положително приключване".

 

https://epicenter.bg/images/news/52021/thumbs/main_1621360342.jpg

"Много скоро ще се опитам да дам личен принос в процеса, защото смятам, че е важно всяка политическа институция и в двете страни да даде своя принос. След не повече от месец планираме да организираме официално посещение в България с колегата Радев. Моята позиция е, че двамата президенти трябва да дадат положителен принос за успешното завършване на този процес, защото това е стратегически интерес и на двете страни. Убеден съм, че Радев споделя моето мнение", каза Пендаровски.


Той приветства новата методология на двете правителства.

"Мисля, че това е чудесно начало на тази нова фаза на нашите двустранни отношения. Имаме две нови правителства, двама нови премиери, които не идват от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, има и нова методология – нови работни групи, комисии, вместо предложенията от Лисабон. Но трябва да кажа кристално ясно, това е само началото, начална фаза, в която и двете страни изразяват добри пожелания, тъй като биха искали процесът да се осъществи", изтъква Пендаровски.

„Но ние сме далеч от по-дълбоко влияние в процеса и все още сме много далеч от евентуалното му положително завършване“, каза държавният глава.


Пендаровски отбеляза също така че подкрепата на гражданите за процеса на присъединяване към ЕС намалява не само в страната, но и в целия регион, а антизападната реторика в медиите в Западните Балкани расте и има тенденция да става доминираща.

 

 

 

Станете почитател на Класа