САЩ и НАТО предадоха на Русия писмени отговори на предложенията за гаранции за сигурността

САЩ и НАТО предадоха на Русия писмени отговори на предложенията за гаранции за сигурността
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.01.2022
  • Share:

Москва изисква отказ на НАТО от разширяване на Изток, включително отказ от приемане на Украйна, отказ от разполагане на нападателни оръжия край границите ѝ, и изтегляне на силите на Алианса към границите му отпреди 1997 г.

 

Посланикът на САЩ Джон Съливан е предал на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко писмения отговор на САЩ на руския проект за договор по гаранциите за сигурността, съобщават от руското МВнР.

Срещата се е състояла по молба на посланика.

 

По-късно и НАТО съобщи, че е предала на Русия набор от писмени „предложения”, след като Москва отправи редица искания за ограничаване на влиянието на САЩ в Източна Европа.

„Днес следобед НАТО предаде своите предложения на Русия, паралелно със Съединените щати”, заяви официален представител на алианса.

 

Дипломати обясниха за АФП, че документът е предаден на руския посланик в Белгия, където се намира централата на НАТО.

По-рано министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да публикува отговора, ако американската страна отправи такава молба, но същността и съдържанието на отговора ще бъдат обяснени на обществеността.

 

https://epicenter.bg/images/news/62019/thumbs/main_1560322488.jpg

 

Източник на агенция "Блумбърг" твърди, че най-вероятно в писмата, връчени от Съливан,са представени идеи, които администрацията на президента Джо Байдън вече определи като сферите, по които е готова да работи с Русия. Става дума за контрол над въоръжениято, по-прозрачни комуникации, особено засягащи военни учения.

 

За Москва това е недостатъчно, защото тя в самото начало заяви, че предложенията са пакетни и се приемат или отхвърлят изцяло. Водещото сред тях е НАТО да не се разширява на изток, никога да не приема Украйна и Грузия, да оттегли военната си инфраструктура до границите от 1997 г., да не разполага нападателни оръжия в пригранични държави.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред журналисти, че отговорът на Вашингтон е координиран с Украйна и европейските съюзници. Той уточни, че по-късно НАТО също ще предостави своя отговор, който е съгласуван с Вашингтон.

"Планирам разговор със Сергей Лавров в близките дни, след като Москва се запознае с нашия отговор", обяви Блинкен.

Той обясни, че САЩ не искат да публикуват документа, за да останат възможности за конфиденциални преговори и се надява, че Русия ще се отнесе сериозно към това.

Припомняме, че на 17 декември руското Външно публикува руските проекти за договори по гаранциите за сигурността, които Москва очаква от Вашингтон и НАТО.

На практика Русия изисква отказ на НАТО от по-нататъшно разширяване на Изток, включително отказ от приемане на Украйна в пакта, отказ от разполагане на сериозни нападателни оръжия (включително ядрени) на територии, граничещи с Русия и изтегляне на силите на Алианса към границите отпреди 1997 г, тоест отпреди приемането на държавите от Централна и Източна Европа.

 
 

 

Станете почитател на Класа