WP: САЩ заплашват да използват ново „оръжие“ срещу Русия, за да ударят стратегическите й отрасли

WP: САЩ заплашват да използват ново „оръжие“ срещу Русия, за да ударят стратегическите й отрасли
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.01.2022
  • Share:

Съединените щати заплашват да използват нов експортен контрол срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, съобщава The Washington Post. Както отбелязва вестникът, по-рано САЩ използваха такова „оръжие“ само веднъж — срещу китайската компания Huawei.

 

WP: САЩ заплашват да използват ново „оръжие“ срещу Русия, за да ударят стратегическите й отрасли

 

 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заплашва, че ако Русия нахлуе в Украйна, ще бъде приложен нов експертен контрол, за да навреди на стратегическите руски индустрии — от изкуствения интелект и квантовите изчисления до цивилното космическо пространство, пише The Washington Post, позовавайки се на източници в Белия дом.

 

Администрацията може също да реши да използва този контрол по-широко, за да лиши потенциално руските граждани от смартфони, таблети и игрови конзоли, твърдят американски служители.

 

Преди това такова «оръжие» беше използвано само веднъж — за да се изведе от строя китайския технологичен гигант Huawei.

 

Става дума за правилото за чуждестранни стоки с пряко назначение, които съдействаха на компаниите на Huawei през миналата година за първи път в историята й да се случи зашеметеващо рухване на годишната печалби с 30 %.

 

Привлекателността на това правило идва от факта, че почти цялата електроника в наши дни включва полупроводници – малките компоненти, от които зависят всички съвременни технологии, от смартфоните през самолетите до квантовите компютри. Почти няма полупроводникови елементи на нашата планета, които да не са направени с американско оборудване или разработени с помощта на американски софтуер. С правилото за директните чуждестранни стоки администрацията на Байдън може да се опита да принуди компаниите от други страни да спрат да изнасят такива продукти за Русия.

 

Сега служителите във Вашингтон твърдят, че работят със своите европейски и азиатски съюзници, за да създадат версия на правилото, която има за цел да спре потока от основни компоненти към индустриите, в които руският президент Владимир Путин има големи амбиции. Например гражданската авиация, морското корабоплаване и високите технологии.

 

Опитите за използване на контрол върху износа могат да се сблъскат със съпротива от американските и европейските бизнес общности, които се опасяват, че използването на този механизъм може да доведе до руски ответни удари в други области — и в крайна сметка да принуди чуждестранните компании да изключат американските технологии от своите продукти на етапа на разработката. Всичко това се дължи на факта, че разпространението на правилото не върху една компания, а върху цяла държава или цели индустрии на тази страна е безпрецедентно.

 

Анализатори твърдят, че Русия е уязвима, защото не произвежда потребителска електроника или чипове в големи количества. По-специално, тя не произвежда полупроводници от най-висок клас, необходими за лидерски производства. Тази област е доминирана от Тайван, Южна Корея, САЩ, Европа и Япония.

 

Американски служители обаче добавят, че администрацията на Байдън все още не е решила дали да ограничи контрола върху износа само до стратегическите сектори на руската икономика или да го разшири до ежедневните устройства.

 

Белият дом твърди, че може също да удари Русия със забрана за износ, подобна на тази за Иран, Куба, Сирия и Северна Корея. Подобна забрана, според експертите, вероятно ще засегне основната електроника, частите за самолети, телекомуникациите и софтуера. Износът на такива стоки от САЩ за Русия обаче е сравнително малък, така че мярката ще има ограничен ефект, освен ако други страни не въведат подобни забрани на свой ред.

 

Целенасоченото използване на правилото за чуждестранни стоки с пряко предназначение може да бъде удар за руските въоръжени сили, които разчитат на чипове «Елбрус». Последните, макар и разработени в Русия, се произвеждат в Тайван в завода TSMC.

 

Ако Съединените щати забранят на TSMC да доставя тези чипове на Русия, както успешно забрани на същата компания да доставя Huawei, експертът по електроника Костас Тигос казва, че този ход ще има „разрушителен ефект“.

Анализаторите твърдят, че западните мултинационални компании вероятно ще спазват контрола върху износа, тъй като всички производители на чипове в САЩ включват клаузи в своите договори, изискващи клиентите да спазват разпоредбите на САЩ за износ.

 

Съединените щати, според The ​​Washington Post, също имат «мощна палка», с която да принудят компаниите да спазват това правило. Вашингтон може да постави всяка компания-нарушител в своеобразен черен списък на Министерството на търговията на САЩ, което на п

рактика забранява на американските фирми да продават своите технологии на такива нарушители.

Междувременно, според анализатори, Китай също може да предостави на Русия някакъв изход. Китай е основен доставчик на електроника за Русия. През 2020 г. той представлява около 70% от руския внос на компютри и смартфони.

Според анализатора на IDC Саймън Бейкър, китайските производители може да решат да продължат да продават електроника на Русия, дори ако техните продукти използват американски технологии.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа