Западът в лудост: Мирният изход от сблъсъка с НАТО е изключен

Западът в лудост: Мирният изход от сблъсъка с НАТО е изключен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.01.2022
  • Share:

Последните седмици бяха белязани от няколко важни събития. В началото на годината Русия и САЩ проведоха преговори за стратегическа стабилност, на които Москва поиска НАТО да гарантира неразширяване на Изток и недопускане на Грузия и Украйна, но алиансът счете тези изявления за неприемливи.

 

Западът в лудост: Мирният изход от сблъсъка с НАТО е изключен

 

В същото време западните политици отново започнаха да говорят за заплахите от ескалация на ситуацията по границите с Украйна, заплашвайки да въведат нови строги санкции срещу Русия. По-специално, ограниченията могат да засегнат банковата система на Руската федерация.

 

Политологът Александър Рар сподели за това до какво може да доведе влошаването на отношенията между Русия и Запада.

 

«Изминаха турбулентни седмици.

 

Никога през последните 80 години Европа не е била толкова силно предупреждавана за възможна „голяма война“. Мнозина вече губят нервите си. Политиката премина във „виртуалния свят“, това, което пишат медиите и западните политици твърдят, е изкуствено предизвикана истерия, дебрите на хибридна война, пълна загуба на усещане за реалност. Това е опасност.

 

Западът е ядосан, че Русия демонстрира военната си мощ на украинската граница. Западът беше сигурен, че е по-силен от Русия, икономически и морално, че неговата политика, ориентирана към либералните ценности, ще победи.

А сега Западът разбира, че не е в състояние да вземе Украйна при себе си, за която толкова се бори на Майдана.

Желанието на политиците и западните (особено германските и английските) медии да „поставят Русия на мястото й“ води до преки заплахи (все още немислими) да ударят Русия.

 

Но това е истерията на един отслабващ играч.

 

Западът не е готов сам да се въоръжи, а иска да въоръжи Украйна. Но украинското ръководство също не е лудо. Киев трябва да разбере, че Украйна ще бъде изоставена като Афганистан. Западът няма да може да изключи Русия от системата SWIFT, без да навреди на себе си.

 

Германия не може да откаже «Северен поток 2» заради предстоящата енергийна криза.

 

Не се очаква мирна развръзка, въпреки че по-нататъшната опасна ескалация все пак ще бъде спряна с общи усилия.

 

Какво ще се случи?

 

Разширяването на НАТО в Украйна и Грузия официално няма да се осъществи, но Западът никога няма да заяви открито това.

 

Случаят не трябва да изглежда като капитулация на Запада или капитулация на Украйна. Но Германия и Франция няма да се откажат от ветото си върху влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

 

САЩ и Русия ще започнат преговори за разоръжаване.

 

За да предотврати влошаването на енергийната криза, Европейският съюз ще купува газ от Русия. Украинският конфликт ще бъде замразен, както и другите конфликти в постсъветските републики.

 

Русия ще отиде в Азия, ще помогне за изграждането на евразийска архитектура за сигурност (и не само с Китай).

 

Европейският съюз със своите настоящи вътрешни противоречия (ценности) няма да може да консолидира позициите си и ще продължи да се лута между Съединените щати и търсенето на своята автономна глобална роля. В процеса на горното той ще отслабне. Подобен изход може да се окаже не загуба, а победа за руската дипломация, макар и горчиво ценна за дългото отчуждение от Европа».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа