Spiegel: Запознати съобщават за възможни руски удари по широк фронт на НАТО

Spiegel: Запознати съобщават за възможни руски удари по широк фронт на НАТО

В НАТО отслабват надеждите, че руският президент Владимир Путин няма да започне „нахлуване“ в Украйна. В същото време служителите в централата на Алианса все повече се притесняват от още по-лош сценарий за развитие на ситуацията, пише германското списание Der Spiegel, позовавайки се на близки до военнополитическия блок.

 

Spiegel: Запознати съобщават за възможни руски удари по широк фронт на НАТО
Изданието отбелязва, че Москва обвинява Запада, че се стреми да установи военно превъзходство над Руската федерация. Кремъл настоява НАТО да спре да приема бивши съветски републики в редиците си. Русия също така иска Алиансът да изтегли войските си от страните от Източна Европа.

 

«Всичко това ще бъде много трудно за изпълнение. По-скоро това са изисквания, които НАТО не може да изпълни. Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг каза, че всяка страна има правото да избере своя собствен път и че този «основен принцип» е в основата на европейската сигурност», пише изданието.

 

Така подготовката за война в Източна Европа продължава и ситуацията се влошава. През последните месеци Руската федерация „изтегли“ над 100 000 военнослужещи към украинската граница, оборудвани с различни оръжейни системи. НАТО счита, че военните действия могат да започнат в близко бъдеще, дори ако не всички части на Руската федерация са готови за пълномащабно „нашествие“.

 

Русия ще „атакува” Украйна от няколко фронта едновременно.

 

Освен това Брюксел вече дори не счита за невъзможно Кремъл съзнателно да желае въоръжен сблъсък със Запада извън Украйна. Запознати са съобщили за изданието, че в Алианса циркулират някои неоснователни опасения относно способността на руските въоръжени сили да използват засиленото си военно присъствие в Средиземно море, Северния Атлантик и Арктика, за да нанасят удари на широк фронт — дори срещу държави-членки на НАТО. От Руската федерация трябва да се очакват и мащабни дезинформационни и пропагандни кампании, както и кибератаки, обобщава изданието.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа