Соломон Паси: Сигурно е, че Русия ще нахлуе в Украйна. Въпросът е кога и колко

Соломон Паси: Сигурно е, че Русия ще нахлуе в Украйна. Въпросът е кога и колко
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

С Русия трябва да се говори с подчертано уваженние и сериозно въоръжение, заяви той

 

 

„Едно нещо е почти сигурно – Русия ще нахлуе в Украйна. Това, което не се знае е кога, как и колко много ще нахлуе“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ по БТВ бившият външен министър и председател на Българския атлантически клуб Соломон Паси.

 

„С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за разговори с Русия. Ако ти не си добре въоръжен, те няма да те уважават и ако ти не ги уважаваш, тогава нещата стават още по-сложни“, коментира Паси.

 

"Путин иска да изобрети машина на времето – иска да върне НАТО преди 1997 г., иска да върне Карибската криза, когато е подписан Будапещенския меморандум, който гарантира независимостта на Украйна, когато прие избора на България за членство в НАТО. В момента апетитът на Путин е толкова уголемен, по начина, по който беше у Хитлер преди Втората световна война. Този апетит на руския президент се умножи след събитията в Грузия и анексията на Крим. И ако Западът продължава да толерира апетита на Путин, това няма да има край. Подобна беше ситуацията при Хитлер и Сталин", подчерта бившият първи дипломат.  

 

Паси отбеляза, че тази година ще честваме 25 години от подаването на молбата за членство в НАТО, юбилей много важна за нас. И припомни какви са били отношенията тогава с руснаците.

 

Как са се държали руснаците с нас. Ние имахме изключително добър диалог с Русия. На Русия ние казахме, че влизаме в НАТО, ние казахме, че изграждаме американски военни бази. Ние три пъти градим американски бази в България и това става в името на борбата срещу тероризма и в името на световния ред и мир. Три пъти го обясняваме това, три пъти те казват: "ок". Това обаче, което е най-важно в разговорите с Русия са два ключови елемента. С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за успех в разговорите с Русия", изтъкна Паси. 

 

"Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, който е половин милиард души и ние сме част от НАТО, което е повече от ЕС, защото там вече го има и САЩ и Турция. Все едно да кажем, че Малко Търново е малка част от България, че то е част от цяла България. Ние трябва да започнем да мислим за нас като за НАТО, като за ЕС, ние сме едно семейство. И тук вече идват на линия думите на Маргарет Тачър: "Дипломацията без оръжие е като оркестър без инструменти".

 

Ако ти искаш добра дипломация, ти трябва зад себе си да имаш много добро въоръжение", каза още Паси и продължи с напомняне: 

 

"Затова отворете в-к "24 часа" от дата 3 ноември, 1999 г., когато Атлантическият клуб, забелязвайки, че границата на стълкновения, на противопоставяне по-точно в Европа се мести от Запад на Изток, ние казахме 1999 г.: "Да, ядрените оръжия трябва да се преместят от Запад на Изток. Ядрените оръжия не са нападателни, защото никой не напада с тях, те не са и отбранителни, никой не се е отбранявал с тях. Единствената функция на ядреното оръжие е, че то възпира. Затова, че нямаше Трета световна война и затова, че Трета световна война беше потушена под формата на студена война, трябва да благодарим на добрите ядрени оръжия и това, което ние казахме 99 година продължава да е вярно: "Ако се изместят ядрените оръжия от Белгия, Холандия, Англия и където още ги има в Централна Европа по Черноморието в България, Румъния и Турция, тогава паритета в Черно море ще въдвори мира в Черно море. Но Русия не иска да разговаря с Европа, много й е малка на Русия. Русия иска да разговаря със САЩ" коментира Соломон Паси.

 
 

 

Станете почитател на Класа