TNI: САЩ са неспособни да воюват за Украйна, нито да задушат Русия със санкции

TNI: САЩ са неспособни да воюват за Украйна, нито да задушат Русия със санкции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Авторът на TNI констатира, че използването на сила от страна на Америка за сдържането на Русия не работи. Според него Вашингтон не може да тръгне на ескалация поради липсата на сила и единство в НАТО. Икономическите и политическите разходи от натиска върху Кремъл може да станат неприемливи за САЩ. Според автора Вашингтон спешно се нуждае от нови подходи към Москва.

 

TNI: САЩ са неспособни да воюват за Украйна, нито да задушат Русия със санкции

 

През последните няколко седмици поглъщах огромно количество новини, анализи и коментари от американски, европейски, руски и украински източници за вероятните бъдещи движения на САЩ в отношенията с Русия.

 

Съществуват различни варианти за действие, които Съединените щати могат да предприемат, всеки със своите рискове и разходи. С други думи, няма идеално решение, което да постигне всички геополитически цели на Америка без никакъв риск и с минимални разходи. Като човек, който винаги се е противопоставял на тезата, че Русия наистина е неспособна да нанесе сериозни щети на западния алианс – не споделям уверенията на тези, които с пяна на устата предричат, че Москва просто ще отстъпи, когато се сблъска сериозно с Вашингтон.

 

Доколкото Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е тромава бюрократична организация за колективна сигурност с тридесет члена, лозунги като „Вземете Украйна незабавно в НАТО“ не работят.

 

Ако Гърция можеше да държи Северна Македония извън алианса в продължение на десетилетия само поради разногласията с нея относно името на страната, тогава е фантастика идеята 29 държави да бъдат принудени да гласуват за влизането на Украйна в НАТО.

 

 

 

 

През 2008 г., когато Русия беше много по-слаба, администрацията на Буш не успя да преодолее възраженията на някои от най-близките си европейски партньори дори да започне процеса на приемане на Украйна и Грузия в НАТО. Днес, когато рисковете са много по-високи, е трудно да си представим, че същите държави ще променят позицията си. Естеството на  liberum veto на НАТО („свободно вето“ – принципът на парламентарната структура в Речи Посполита, който позволява на всеки член на Сейма да спре да обсъжда въпроса и работата на Сейма като цяло, изказвай се против, бел.ред.) прави влизането на Украйна в алианса напълно невъзможно.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа