На какво е способен новият руски противоракетен комплекс «Абакан»

На какво е способен новият руски противоракетен комплекс «Абакан»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

На неотдавнашното международно авиошоу в Дубай 2021 Русия се отличи не само с най-новия си лек изтребител от пето поколение Су-75 «Шах и мат». Особено внимание на чуждестранните „оръжейници“ привлече и първият специален зенитно-ракетен комплекс за борба със съвременните и перспективни нестратегически балистични ракети ЗРК 98Р6Е «Абакан».

 

На какво е способен новият руски противоракетен комплекс "Абакан" (и видео)

 

Характеристиките на новия военен продукт изглеждат много впечатляващи, особено в сравнение с показателите на американския комплекс Patriot, който доста «опетни» репутацията си.

 

Руският «Абакан» е в състояние да се интегрира във всяка система за противовъздушна отбрана/противоракетна отбрана. Максималната височина на целите, до която „достига“ новата руска система за противовъздушна отбрана, е 30 км. Обхватът на унищожаване е от 12 до 45 км при целева скорост до 4800 m/s.

 

 

 

 

Две фракции на осколките — леки и тежки, с насочено разширение под ъгъл от 60 градуса, осигуряват шесткратно увеличение на ефективността на бойната глава. И накрая, системата за противовъздушна отбрана «Абакан» влиза в бойна готовност за по-малко от три минути, а от марша за по-малко от 15 минути.

 

Всичко по-горе прави руския нов продукт изключително привлекателен за чуждестранните купувачи. В същото време не случайно той беше демонстриран в Дубай. В крайна сметка именно страните от Близкия изток, по границите на които дълги години „тлеят” огнища на напрежение, могат да се превърнат в основни вносители на руските системи за противовъздушна отбрана.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа