В Китай откриха цветна пъпка на 164 милиона години, разрешаваща „отвратителната“ мистерия на Дарвин

В Китай откриха цветна пъпка на 164 милиона години, разрешаваща „отвратителната“ мистерия на Дарвин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.01.2022
  • Share:

Китайски учени са открили флорална пъпка във фосилно състояние, чийто анализ в съответствие с генетичните данни предполага, че цъфтящите или покритосеменните растения са еволюирали десетки милиони години по-рано, отколкото се смяташе първоначално, според проучване, публикувано този месец в Geological Society.


Изследователите се надяват, че това откритие ще помогне за разрешаването на мистерията, която Чарлз Дарвин описа по това време като „отвратителна", тъй като не намира отговор. Английският натуралист се пита, че ако най-старото изкопаемо цвете не е на повече от 130 милиона години, как би могло да се обясни, че покритосеменните растения са започнали да доминират в екосистемите само 20 или 30 милиона години по-късно и са еволюирали толкова бързо към такова голямо разнообразие?


През 2016 г. китайски учени откриха цвете, наречено "Euanthus", отпреди 145 милиона години. Междувременно през 2018 г. в Китай беше открито друго вкаменено цвете, наречено „Nanjinganthus", отпреди 174 милиона години.


Въпреки това, не всички ботаници са убедени, че тези находки са истински покритосеменни растения. Някои твърдят, че тези растения са твърде примитивни, за да се считат за цветя, докато други смятат, че техните структури са твърде сложни за голосеменно растение, по-стар вид растение с незапечатани семена и без цвят, като иглолистно дърво.


Наскоро намереният цвят на „Florigerminis jurassica" може да се счита за търсеното покритосеменно растение, тъй като е перфектно запазено и е на повече от 164 милиона години. Стъблото на растението съдържа не само пъпка, но и листа и плод.


Според авторите на изследването, „това откритие подчертава присъствието на покритосеменни растения в юрския период и призовава за преосмисляне на еволюцията на покритосеменните растения".

Станете почитател на Класа