„Евентуалното изключване на Русия от SWIFT би било атомна бомба за капиталовите пазари“

„Евентуалното изключване на Русия от SWIFT би било атомна бомба за капиталовите пазари“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2022
  • Share:

Определеният за лидер на Християндемократическия съюз на Германия (CDU) Фридрих Мерц предупреди за опасността от изключване на Русия от международната банкова разплащателна система SWIFT, като санкция срещу Москва в случай на ескалация на напрежението около Киев, което в момента се обсъжда на Запад.


Политикът заяви в неделя пред германската агенция DPA, "поставянето на SWIFT под съмнение може да бъде атомната бомба за капиталовите пазари, а също и за отношенията на стоки и услуги, трябва да оставим SWIFT недокоснат".


"Ако се случи нещо подобно, това ще доведе до огромни икономически неуспехи за нашите собствени икономики. Това ще засегне Русия, но ние самите ще бъдем сериозно наранени", подчерта Мерц, добавяйки, че се опасява от големи загуби не само за европейско-руската търговия в стоки и услуги, но и за световната търговия. " Изключването на Москва по същество би счупило гърба на международния платежен трафик", каза той.


Изказванията на новия лидер на ХДС идват в навечерието на посещението на германския външен министър Аналена Бербок в Украйна и Русия. Тя трябва да се срещне следващия понеделник с украинския президент Владимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба, преди да замине за Москва за разговори с руския външен министър Сергей Лавров във вторник.


Тази сряда група демократи, водена от Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, представи законопроект за ограничителни мерки срещу Москва в случай на ескалация на напрежението около съседната й нация, наречен „Закон за защита на суверенитета на Украйна 2022'.


Документът предвижда налагане на санкции срещу руския президент Владимир Путин, министър-председателя, министрите на външните работи и отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили и други членове на руското военно ръководство, както и ограничаването на руския достъп до международни междубанкови системи, като SWIFT. В допълнение, предложените санкции могат да засегнат и газопровода "Северен поток 2".


„За да подпомогне задоволяването на неотложните отбранителни нужди, законодателството призовава Министерството на отбраната и Държавния департамент да ускорят трансфера на отбранителни елементи за укрепване на отбранителните способности на Украйна и разрешава 500 милиона долара за допълнителна спешна помощ за сигурност на Украйна в случай на повторно нахлуване от Русия, " гласи предложението.


От своя страна говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че налагането на санкции срещу президента на страната Владимир Путин от Вашингтон ще бъде стъпка, еквивалентна на разрив в отношенията между двете нации.


„Налагането на санкции срещу държавния глава и срещу ръководителите на Русия, повтарям още веднъж, е преувеличена мярка, която е сравнима с разрив на отношенията", заяви Песков. "Какво е готова да направи Русия? Русия винаги е готова и винаги ще прави това, което е най-доброто за нашата страна", каза той в отговор на въпрос за възможните реципрочни стъпки, които Москва може да предприеме.

Станете почитател на Класа