Засякоха нов тест на две балистични ракети от Северна Корея

Засякоха нов тест на две балистични ракети от Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2022
  • Share:

Северна Корея изстреля две балистични ракети в морето край източния си бряг, което е четвъртото подобно изстрелване за две седмици, каза вчера японският министър на отбраната Нобуо Киши.


Смята се, че те са прелетели около 300 км и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, каза министърът и добави, че са достигнали максимална височина от около 50 км.


Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно осъди теста, като каза, че „заплашва мира и сигурността на нашата страна, региона и международната общност".


Последното изстрелване идва само три дни след като Пхенян изстреля две балистични ракети с малък обсег на действие в Японско море, за които по-късно заяви, че са управляеми ракети, изстреляни от железопътен полк по време на учение.


По-рано Пхенян обяви, че е изпробвал успешно "хиперзвукова" ракета, която прелетяла 1000 километра и поразила целта си.


Миналата седмица Северна Корея предупреди, че ще трябва да реагира "с повече сила и сигурност", след като САЩ наложиха нови санкции за неотдавнашни тестови изстрелвания на балистични ракети, извършени от азиатската страна.


Министерството на финансите на САЩ заяви, че мерките са насочени както към предотвратяване на напредъка на програмите на Северна Корея, така и към възпрепятстване на усилията й за разпространение на оръжейни технологии.

Станете почитател на Класа