Турция се стреми към бърза дедоларизация

Турция се стреми към бърза дедоларизация
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2022
  • Share:

Процесът на дедоларизация на турската икономика ще се ускори през следващите седмици, според министъра на финансите и финансите Нуреддин Небати.


Правителството ще засили конвертирането на чуждестранната валута в турски лири, каза той, добавяйки, че повече от 131 милиарда лири (9,69 милиарда долара) са били депозирани по сметки за плана.


Правителствената програма, разкрита миналия месец, има за цел да защити депозитите в лири от по-нататъшно обезценяване, както и да накара гражданите да се чувстват по-сигурни, когато държат спестяванията си в банка.


„Започна спадът на валутните депозитни сметки. Ще видим тенденцията на намаляване на валутните депозитни сметки да продължи бързо надолу", каза Небати в събота, разговаряйки с ръководители на неправителствени организации (НПО) в Истанбул.


Икономиката на Турция в момента е в криза, като високата инфлация продължава да се повишава, докато икономическият растеж е в застой, а валутните резерви на страната се понижават.


През декември националната валута падна до рекордно ниско ниво от 18,4 спрямо щатския долар. Лирата отслабна с 44% през 2021 г., въпреки че волатилността се успокои миналия месец, след като правителството разкри новата схема. През декември инфлацията достигна най-високото си ниво от близо две десетилетия, достигайки 36%.


Небати коментира президентските и парламентарните избори, които са насрочени за следващата година.


„С фискалните политики и стъпките, които ще предприемем, ще влезем в изборите следващата година с едноцифрена инфлация, всички ще изпитаме и ще видим промяната след първото тримесечие на 2022 г.", каза той.

Станете почитател на Класа