"Pharma Bro" е отстранен до живот от фармацевтичната индустрия и трябва да върне спечелените 64 милиона долара

"Pharma Bro" е отстранен до живот от фармацевтичната индустрия и трябва да върне спечелените 64 милиона долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2022
  • Share:

Мартин Шкрели, известен още като „Pharma Bro", беше отстранен до живот от фармацевтичната индустрия и му беше наредено да плати 64,6 милиона долара. Тази цифра е еквивалентна на печалбите, които той е направил, след като значително увеличи цената и монополизира патента на жизненоважно лекарство, което е било евтино и достъпно в продължение на десетилетия.


Решението е взето от американския окръжен съдия Дениз Коут в Манхатън, няколко седмици след публикуването на записи, които според магистрата показват, че Шкрели продължава да контролира компанията си Vyera Pharmaceuticals от затвора. Pharma Bro, наричан „най-мразеният човек в Америка", беше осъден на седем години през 2018 г., след като измами инвеститорите си и в момента излежава наказание във федерален затвор в Пенсилвания.


„Шкрели не беше второстепенен играч или отдалечен и несвързан бенефициент на схемата на Vyera. Той беше интелектуалният автор на незаконното поведение и главният отговорник за това през годините", постанови Коте.


„Антиконкурентното поведение на Шкрели за сметка на общественото здраве беше грубо и безразсъдно", добави съдията. "Той не съжалява. Да му се забрани възможността да повтаря това поведение е в интерес на справедливостта", заключи той.


От своя страна главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс заяви „Завист, алчност, похот и омраза са основните фактори, които очевидно са мотивирали г-н Шкрели и неговия партньор да повишат незаконно цената на животоспасяващо лекарство, докато американски животи висят на косъм".


Лекарството, чийто монопол предизвика делото срещу Шкрели, е Daraprim (пириметамин), единственото лекарство, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата за лечение на токсоплазмоза. Това е паразитно заболяване, което може да има сериозни последици и често е животозастрашаващо за хора с отслабена имунната система, включително новородени от жени, заразени с болестта и хора с ХИВ.


През 2015 г. компанията, водена от Кевин Мълиди и Шкрели, го купи и за една нощ повиши цената му с над 4000%, достигайки $750 за хапче. Освен това, фармацевтичната компания промени разпространението и се опита да забави и предотврати конкуренцията на генеричните лекарства, за да запази новата си висока цена.


През 2020 г. главният прокурор на Ню Йорк и Федералната търговска комисия заведоха дело срещу Vyera Pharmaceuticals, Шкрели и Мълиди за антитръстови нарушения, които задушават конкуренцията и позволяват на ответниците да защитават и поддържат своите монополни печалби.

Станете почитател на Класа