В.Нуланд заплаши Русия с „остра болка, нанесена много бързо“

В.Нуланд заплаши Русия с „остра болка, нанесена много бързо“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

САЩ имат около 18 различни сценария в ръкава си, за да реагират на Москва, ако нахлуе в съседа й, каза Виктория Нуланд, обещавайки да нанесе „остра болка" на Русия, ако тя направи такъв ход.


Нуланд, която в момента е заместник държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Джо Байдън, отправи слабо завоалирана заплаха срещу Москва в интервю за Financial Times, публикувано в събота.


„Няма да визуализирам 18 различни сценария. Просто бих казала, че нашият ангажимент и разговорът, който имаме с нашите съюзници, са около нанасянето на много остра болка много бързо, ако Русия направи този ход по някакъв начин", каза Нуланд.


Западните медии, както и множество американски официални лица, многократно предупреждаваха за предполагаемо неизбежно „нашествие" в Украйна от Русия през последните няколко месеца. Вашингтон и неговите съюзници цитират движението на руски войски в рамките на собствената територия на страната, относително близо до границата й с Украйна, като „доказателство" за подобни планове. Москва последователно отрича обвиненията, че е на път да нахлуе в съседа си, настоявайки, че има право да извършва военни маневри в рамките на своите граници, както пожелае.


Нуланд не уточни нито един от множеството сценарии, за които загатна в интервюто. В същото време тя каза, че САЩ все още са отворени за диалог с Москва, като същевременно разкри, че Вашингтон работи върху писмен отговор на всеобхватния проект на споразумение за сигурност, предложен от Москва.


„Искаме да продължим да говорим", каза Нуланд. „Вярваме, че това трябва да се направи на основата на реципрочност – а именно, те ще имат оплаквания, но и ние имаме притеснения".


Нуланд вероятно е най-известна в Русия с участието си в събитията на Майдана в Украйна през 2013 г., които в крайна сметка доведоха до установяването на настоящия режим в Киев, подготвяйки почвата за продължаващ конфликт между правителството в Киев и отцепилите се републики Донецк и Луганск в източната част на страната. По време на протестите на Майдана, Нуланд беше видяна да раздава бисквитки на демонстрантите, като Москва осъди действията й като пряка намеса в кризата.

Станете почитател на Класа