Китай изгражда първият симулатор „изкуствена „Луна“, в който гравитацията изчезва

Китай изгражда първият симулатор „изкуствена „Луна“, в който гравитацията изчезва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.01.2022
  • Share:

Екип от китайски учени е изградил изследователско съоръжение, което симулира средата с ниска гравитация на Луната. Разположен в град Xuzhou, симулаторът може да предостави ценни данни за дейностите на азиатския гигант по проучването на Луната, казаха изследователите пред South China Morning Post.


Според Ли Руйлин, водещ учен по проекта в Китайския университет, това е „първият по рода си в света, който ще изведе лунната симулация на съвсем ново ниво. Симулаторът може да накара гравитацията да "изчезне". Ниската гравитация може да бъде постигната в самолет или падаща кула, но тя е моментна, докато в новото съоръжение този ефект може да продължи толкова дълго, колкото искате", добави той.


Ученият обясни, че в сърцето на симулатора е инсталирана вакуумна камера, в която се помещава „мини луна" с диаметър 60 сантиметра. Изкуственият лунен пейзаж се състои от скали и прах, леки като тези на естествения спътник на Земята, където гравитацията е около една шеста от тази на нашата планета, отчасти защото се поддържат от магнитно поле.


Когато полето е достатъчно силно, то може да магнетизира и левитира обекти - от жива жаба до кестен, срещу гравитационната сила. „Някои експерименти, като ударни тестове, отнемат само няколко секунди в симулатора. Но други, като тестовете за пълзене, могат да отнемат няколко дни", обясни Ли.


Симулирането на суровата лунна среда на Земята не бе лесна задача: необходимата магнитна сила е толкова силна, че може да унищожи компоненти като свръхпроводящи кабели. Към това трябва да се добавят множеството метални компоненти, необходими за вакуумната камера, които не работят правилно в близост до силен магнит. Ли обясни, че екипът е разработил редица технически иновации за преодоляване на тези проблеми, като например симулиране на лунен прах, който може по-лесно да плава в магнитното поле, и замяна на стоманата с алуминий в някои от ключовите компоненти.


Съоръжението, което ще бъде пуснато в експлоатация през следващите месеци, се очаква да играе ключова роля в бъдещите лунни мисии на Китай, включително изграждането на инфраструктура на Луната, каза Ли.


Според Ли, лунният симулатор може да се използва и за тестване дали нови технологии, като 3D печат, могат да се използват за изграждане на структури на лунната повърхност. В допълнение, това би помогнало да се прецени дали е възможно постоянно човешко заселване там, включително въпроси като способността на повърхността да улавя топлина, каза той. „Някои експерименти, направени в симулирана среда, също могат да ни дадат важни улики, като например къде да търсим уловена вода под повърхността", добави той.


В момента Китай планира да поеме водещата роля в нова международна космическа надпревара. Това включва неговата програма за изследване на Луната, кръстена на митичната богиня на Луната Чанг'е и чиито скорошни мисии включват кацането на роувър на Луната през 2019 г.


Освен това Пекин планира да отведе тайконавти на Луната до 2030 г. и да създаде съвместна база за лунни изследвания с Русия. Китайските космически власти обявиха миналия декември, че строителството на изследователската станция може да започне през 2027 г., години по-рано от очакваното.

Станете почитател на Класа