Das Erste за Съвета Русия-НАТО

Das Erste за Съвета Русия-НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.01.2022
  • Share:

На фона на украинската криза за първи път от дълго време в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, пише Das Erste. След дълго «радиомълчание» и двете страни възнамеряват отново да «говорят помежду си». Според автора на статията, въпреки доста сложните отношения и липсата на дневен ред за предстоящата среща, преговорите представляват «проблясък на надежда за бъдещето».

 

Das Erste за Съвета Русия-НАТО

 

 

Разговорите един с друг, изграждане на доверие, намаляване на напрежението – това наистина трябва да направи Съветът НАТО-Русия. Структурата е създадена през 2002 г. с цел постепенно укрепване на отношенията между Москва и Северноатлантическия алианс – особено по време на криза – въз основа на Основополагащия акт НАТО-Русия, подписан пет години по-рано.

 

 

 

 

Съветът заседава ежемесечно на ниво посланици и обсъжда контрола върху въоръженията, борбата с тероризма и трафика на наркотици, обменя информация за бъдещите учения и дори планира съвместни мироопазващи операции. Два пъти годишно съветът заседава на ниво министри на външните работи и на отбраната, както и началници на генералните щабове, пише Das Erste.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа