Шеф на разузнаването е арестуван в Дания

Шеф на разузнаването е арестуван в Дания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

Ръководителят на външното разузнаване на Дания, Ларс Финдсен, е бил арестуван миналия месец като част от дело, свързано с " изтичане на високо класифицирана информация", разкриват доклади.


Финдсен, ръководител на датската служба за отбранително разузнаване (DDIS), е обвинен в изтичане на свръхсекретна информация, която може да навреди на сигурността на нацията или на отношенията с чужди сили, според датския канал TV2, позовавайки се на неназовани източници.


Съобщава се, че той е бил арестуван и задържан на 9 декември, но това остана неразкрито до понеделник, когато градският съд в Копенхаген дръпна завесата на малко известния случай. Властите все още третират разследването с максимална секретност и много малко подробности са оповестени на обществеността.


В деня на ареста Датската служба за сигурност и разузнаване (PET) издаде кратко съобщение за пресата, в което се казва, че „четирима настоящи и бивши членове на DDIS и PET са арестувани и са извършени претърсвания на различни адреси. И четиримата са обвинени в изтичане на високо класифицирана информация от PET и DDIS", се казва в изявлението, добавяйки, че арестите са резултат от продължително разследване на течовете, проведено от двете разузнавателни служби.


Изтичането на информация от разузнавателните служби може да доведе до 12 години затвор, твърдят медиите. Все още не е ясно дали секретните данни са изтекли към чужда сила, медиите или някой друг.


Финдсен беше освободен от задълженията си от министъра на отбраната Трин Брамсен заедно с двама други служители на разузнаването на отбраната още през август 2020 г. заради друг скандал.


По това време DDIS беше обвинен в неоправдано шпиониране на датски граждани, както и в укриване на жизненоважна информация, която възпрепятства ефективното наблюдение на спазването на закона върху дейността му от датските власти.

Станете почитател на Класа