Илон Мъск показа "Mechazilla", която улавя ракети и SpaceX при кацане

Илон Мъск показа "Mechazilla", която улавя ракети и SpaceX при кацане
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск сподели миналата неделя чрез акаунта си в Twitter видео, което показва напредъка в тестовете на роботизирания механизъм, предназначен да улавя совалките и космическите кораби при завръщането им на Земята, който се изгражда в съоръженията на компанията в Бока Чика, Южен Тексас, САЩ.


Целта на системата е да намали разходите за транспортиране на екипажи и товари в бъдещите мисии на SpaceX до дестинации като Луната и Марс, позволявайки използването на напълно възстановимите елементи.


За разлика от морските платформи, използвани понастоящем от SpaceX за кацане на ракети в морето, новият механизъм, наречен от самия Мъск „Mechazilla" –комбинация от „механично" и „Годзила" – предвижда улавяне на ракети и кораби с помощта на подвижните рамена на кулата.


В началото на тази година инженерите на компанията започнаха да поставят оборудването на този проект.


Първото стартиране с помощта на тази система беше насрочено за януари или февруари тази година, но беше отложено поне за март поради текущия процес на оценка от Федералната авиационна администрация (FAA).


В тази първа възможност обаче не е включено възстановяването на совалката Super Heavy B4 и космическия кораб Starship S20, които след завършване на мисията си ще се върнат на Земята съответно в Мексиканския залив и в Тихия океан.

Станете почитател на Класа