„Северен поток 2 е показател за суверенитета на ЕС“

„Северен поток 2 е показател за суверенитета на ЕС“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.12.2021
  • Сподели:

Проектът за газопровод "Северен поток 2", построен между Русия и Германия през Балтийско море, е в застой поради липсата на последните висящи разрешителни, на фона на бума на цените на газа в Европа. Германският външен министър Аналена Бербок каза преди две седмици, че Берлин няма да разреши прилагането му в случай на нова ескалация на напрежението в Украйна.


Отказът на Германия да даде разрешение за големия руски енергиен проект идва в момент, когато Западът обвинява Кремъл, че се готви за военна операция в съседната страна, а Москва, от своя страна, обвинява НАТО в разширяване на изток и до нейните граници в ущърб на собствената й национална сигурност.


Докато германските власти признават, че липсата на разрешение за "Северен поток 2" се дължи единствено на политически мотиви, руското правителство, което отхвърля квалификациите на агресор срещу него, не крие неодобрението си за политизирането на енергийната сфера. „Глупаво е от страна на тези, които не позволяват на тази система да работи, защото допълнителното доставяне на газ на европейския пазар несъмнено би понижило спот цената на фондовия пазар", заяви Владимир Путин в петък.


От своя страна заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза пред руското списание "Международен живот", че "Северен поток 2" се е превърнал в разменна монета в играта на американските и европейските политици. „Мисля, че не трябва да се драматизира, наред с други причини, защото никой не планира да атакува Украйна", подчерта той.


Междувременно Украйна, която все още се радва на привилегировано условие за транзита на руски газ към Европа през нейна територия в съответствие с договора, който изтича на 31 декември 2024 г., празнува пречките, пред които е изправен руският газопровод.


„Фактът, че [Северен поток 2] все още не работи, фактът, че продължаваме да се борим с него и до днес, също е резултат, от който трябва да сме доволни и с който трябва да се гордеем. Заедно с нашите партньори ние забавихме значително стартирането на този проект и спечелихме много време и добри условия в преговорите с Русия", заяви външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба.


На свой ред ръководителят на украинския газов гигант Нафтогаз Юрий Витренко увери, че „проектът няма да бъде стартиран скоро или изобщо няма да бъде стартиран. Нашата съзнателна политика беше да затрудним Путин преди изборите", каза той.


„Северен поток 2 е индикатор за суверенитета на Европейския съюз. Фактът, че се стартира толкова неохотно, предполага, че решенията се вземат не на територията на страните от ЕС", каза Алексей Муджин, генерален директор на базирания в Москва консултантски център за политически информация.


Според Муджин, „ако тази ситуация се запази и пускането в експлоатация на газопровода не бъде ускорено, Европа ще се сблъска с тъмни времена не само в икономическите въпроси, но и в политиката, защото ще бъде ясно, че няма какво да говорим с нея, а европейският пазар на газ ще загуби своята привлекателност."


Анализаторът Станислав Митрахович заяви "Ако бяха сключени нови дългосрочни договори с Русия за доставка на газ, цената му в Европа щеше спадне както за самите държави, така и за техните граждани. В противен случай ударът ще е понесен от обикновените потребители. В Германия няма консенсус какво да се прави с газопровода, защото сегашните власти се страхуват да не развалят отношенията както с Русия, така и със САЩ и не искат да предизвикват политически скандал, за да не би да се каже, че Германия се е навела пред Путин".

Станете почитател на Класа