„Китай се превръща в „1984“, а САЩ в „Блейд Рънър““

„Китай се превръща в „1984“, а САЩ в „Блейд Рънър““
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.12.2021
  • Сподели:

Анализаторът Макс Кайзер разговаря с Дан Колинс, експерт по сигурността на данните с повече от 20 години опит като инженер в континентален Китай. Както е обичайно в техния коледен разговор, те обсъдиха най-важните новини за годината и какво може да се случи през 2022 г.


„Мисля, че 2021 г. разкри колко небалансирана е икономиката на САЩ", обясни Колинс. „Ние сме това, което аз наричам „държава-склад"", добави той, като аргументира, че през последните години САЩ са загубили индустриалния си капацитет и следователно са зависими от други страни.


В този смисъл той посочва, че настоящата криза в световната верига за доставки се е отразила на националната икономика. „Ситуацията ще продължи, докато не открием основната причина, поради която американският капитализъм вече не работи и защо страна с 330 милиона души не може да произвежда нищо сама", прогнозира експертът.


От друга страна, когато разглеждаше въпроса за новата китайска свръхзвукова ракета, представена през октомври, Колинс увери, че това е поредното доказателство, че Пекин е изпреварил Вашингтон и в областта на военните технологии.


„Тази каша може да се превърне в новата ракетна криза на Куба. Но аз си представям, че правителството на САЩ ще игнорира този проблем точно както прави с много други", добави той.


Анализирайки въпроса за Тайван, където смята, че шансовете за конфликт са много големи, Колинс припомни, че китайският президент Си Дзинпин обеща да анексира отново острова преди 2025 г., което ще даде на азиатската страна 40% контрол върху всички полупроводници в целия свят.


Друг проблем, който привлече очите на медиите през 2021 г., е експулсирането на всички биткойн копачи от Китай. Повечето от тях се заселват в Казахстан и Тексас (САЩ). „Това представлява първата реална победа на Вашингтон над Пекин през последното десетилетие и това може да бъде полезно за възстановяването на американската икономика" каза той.


Колинс смята, че азиатската страна е предприела тази мярка, защото се стреми да популяризира цифровия юан, върху който искат да има пълен контрол. Той обаче смята, че "Пекин е направил голяма грешка, тъй като биткойн в един момент ще се превърне в актив от 10 трилиона долара".


„Вярвам, че светът ще бъде разделен: една част ще влезе в орбитата на Китай, а другата - на Съединените щати, Вашингтон продължава да зависи от Пекин, но вече се отделя. Китай се превръща в „1984", а САЩ – в „Блейд Рънър", завърши той.

Станете почитател на Класа