Канада призова за „обединен фронт“ срещу Китай

Канада призова за „обединен фронт“ срещу Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    27.12.2021
  • Сподели:

В интервю за Global News, излъчено в събота, министър-председателят на Канада,Трюдо, каза, че „западните страни трябва да вършат по-добра работа, като работят заедно и са силни, така че Китай да не може да ни раздели един срещу друг".


„Имаше малко конкуренция между приятели, защото ние сме капиталистически демокрации особено като се има предвид изключителната икономическа възможност на нарастващата китайска средна класа. Ние се състезаваме и Китай от време на време много умело ни разиграва един срещу друг по конкурентен начин на отворения пазар.", каза той. С това почти призна, че икономическите ползи надвишават публично изразените опасения на Запада относно предполагаемите злоупотреби с човешките права и принудително поведение.


„Има някои глобални проблеми, като изменението на климата, по които Канада трябва да продължи да работи с Китай. Но за да се конкурират икономически с Китай, всички страни с еднакво мислене трябва да се съберат, да се координират и да покажат единен фронт", отбеляза Трюдо.


И без това влошените отношения на Канада с Китай достигнаха ново дъно този месец, след като Отава се присъедини към водения от САЩ дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. Отразявайки реториката от Вашингтон и Канбера, Трюдо обвини Китай в "многократни нарушения на правата на човека" заради предполагаемото малтретиране на уйгурските мюсюлмани, което предизвика суров упрек от Пекин.


„Придържайки се към манталитета и идеологическите предразсъдъци от Студената война, Канада и шепа западни държави се намесват във вътрешните работи на други страни под претекст на правата на човека в опит да нарушат и сдържат процеса на тяхното развитие. Канада просто не е квалифицирана да бъде проповедник на правата на човека и със сигурност не е в позиция да съди Китай на този фронт", заяви посолството на Китай в Канада.

Станете почитател на Класа